Πρόθυμη να «σπάσει αυγά» εμφανίζεται η κυβέρνηση

Πρόθυμη να «σπάσει αυγά» εμφανίζεται η κυβέρνηση

Διατεθειμένη να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, δείχνει η κυβέρνηση. Ακόμη και αυτά που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μια και αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Βασικό επιχείρημα  που προβάλλεται από τα κορυφαία στελέχη της  είναι η εφαρμογής του «νόμου και της τάξης» ενώ καταγράφεται συνεχής επίκληση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.

Εκεί, άλλωστε εδράστηκαν τα κυβερνητικά επιχειρήματα τόσο για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ,  όσο και στον για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ

«Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να αιτιολογήσει την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ, οδηγώντας σε συμπλοκές.

Μάλιστα σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΟΝΝΕΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «εδώ και μερικούς μήνες, χάρη στη γενναία απόφαση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας ανήκει στο παρελθόν. Ό,τι ισχύει σε όλους τους δημόσιους χώρους ανά την Επικράτεια ισχύει πλέον και εντός των πανεπιστημίων».

Μάλιστα κάλεσε όλους τους πολιτικούς χώρους και τους βουλευτές να ταχθούν υπέρ της επιχείρησης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «για κάτι, που αποτελεί απλώς μια επιχείρηση ενάντια στα άβατα της παραβατικότητας, η μόνη υγιής αντίδραση είναι ένα μπράβο στην αστυνομία. Οποιαδήποτε άλλη, ειδικά από βουλευτές, αποτελεί συνενοχή».

Πάντως η επιχείρηση εισβολής των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ πραγματοποιήθηκε μόλις 6 ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και μερικές εβδομάδες πριν την 6η Δεκεμβρίου, την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008.

Δηλαδή σε μία περίοδο που συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ενεργοποιηθούν  τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των φοιτητών και της νεολαίας γενικότερα. Γεγονός που επισημάνθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη  δήλωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις».

Ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής, που δεν καταψήφισε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου πριν μερικούς μήνες, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ λέγοντας πως «δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλων ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε με περιφρούρηση του χώρου να είχαν αποφευχθεί» μάλιστα συνιστά στην κυβέρνηση «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη».

Η ΔΕΗ

Πάντως το στοιχείο της αποφασιστικότητας δείχνει να προτάσσεται και στο μέτωπο της ΔΕΗ, αφού ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει η στόχευση του υπουργείου για την εξυγίανση της επιχείρησης από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Θα δούμε ποιες απεργιακές κινητοποιήσεις θα κάνουν. Πάντως, η κυβέρνηση έχει μιλήσει με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ- για να αντέξει στον ανταγωνισμό- με μαντζούνια και ευχές. Επομένως, δεν υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να φύγει από τις θέσεις της, που ήταν και θέσεις που τις ενέκρινε ο ελληνικός λαός».

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενώ προγραμματίζει συναντήσεις με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Powered by TUODY Software