Παγκόσμια ημέρα του άνδρα: Ένα φύλο που δέχεται μετατροπές

Παγκόσμια ημέρα του άνδρα: Ένα φύλο που δέχεται μετατροπές

Τελικά το αρσενικό είναι θύτης ή θύμα; Δυνάστης ή αδύναμος; Σκέψεις, παραδοχές και ερωτήματα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του.

Αλήθεια τι σημαίνει να είσαι άντρας στην εποχή μας; Πώς φαντάζονται οι άντρες το ρόλο τους;

Πώς απόκτησαν τις «προσωπικές» τους αντιλήψεις για τις γυναίκες, για το σεξ, για την οικογένεια, τη ζωή;

Αυτά τα ερωτήματα διαπραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τον τίτλο «Ο άνδρας και πως κατασκευάζεται» των ΦΑΛΚΟΝΕ ΖΩΡΖ  και ΛΕΦΩΣΕΡ ΝΑΝΤΙΝ.

Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι και το ανδρικό φύλο είναι όμηρος ενός ρόλου, ένα φυλακισμένο ον σε μία πανοπλία κατασκευασμένη από στερεότυπες αντιλήψεις.

Πρέπει να εννοήσουμε ότι η διάκριση του φύλου διακρίνεται σε βιολογικό (sex) και σε κοινωνικό (gender).

Ως βιολογικό φύλο θεωρείται εκείνο με το οποίο κάποιος γεννιέται ως γυναίκα ή άνδρας, ενώ ως κοινωνικό, εκείνο μέσω του οποίου κατασκευάζεται κοινωνικά ως γυναίκα ή άνδρας και επιδέχεται μετατροπές.

Κοινωνικά λοιπόν οι άνδρες είναι σκληροί, επιθετικοί, τολμηροί, κυρίαρχοι, δυνατοί, ανεξάρτητοι, γενναίοι, σεξουαλικά δραστήριοι, όχι συναισθηματικοί, ανταγωνιστικοί, ηγεμονικοί.

Ενώ οι γυναίκες είναι αδύναμες, φλύαρες, ευγενικές, μη επιθετικές, παθητικές, συναισθηματικές, γλυκές, υποτακτικές, εξαρτημένες, με καλούς τρόπους, ανάγκη για ασφάλεια, εκφράζουν εύκολα τρυφερά συναισθήματα… 

Αυτά τα στερεότυπα καλλιεργούνται και αναπαράγονται από τον κινηματογράφο, την τηλεόρασης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Στις σχέσεις, στη δουλειά, στην οικογένεια, στο δρόμο.

Μέρα που είναι, καλό είναι να διαγράψουμε όσες περισσότερες στερεότυπες ανδρικές αντιλήψεις από τη συνείδησή μας , προκειμένου να γίνει η ζωή και των δύο φύλων πιο ήρεμη και συνεννοήσιμη. Ζήτω η ημέρα του άνδρα!

Powered by TUODY Software