Βουλή: Το Σύνταγμα, η εκλογή προέδρου και ...το κόλπο

Βουλή: Το Σύνταγμα, η εκλογή προέδρου και ...το κόλπο

Μια λέξη προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε πολιτική συζήτηση μετέτρεψε την διαδικαστική αντιπαράθεση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος η χρήση της λέξης «κόλπο» απο την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αίτηση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

«Κόλπο» χαρακτήρισαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημητρης Τζανακόπουλος την τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα το ότι στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης στις αρχές του χρόνου ψήφισε την προταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου με 6 διαδοχικές ψηφοφορίες αυξημενης πλειοψηφίας και στην συνέχεια την καταφυγή στην λαϊκή κρίση. Όμως στην δεύτερη φάση κατέθεσε την δική της πρόταση για 3 ψηφοφορίες αυξημενης πλειοψηφίας και στην συνέχεια εκλογή με σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή να εκλέγεται πρόεδρος ακόμη και με 130 βουλευτές που δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν πως αυτό συνιστά «υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «είναι ζήτημα δημοκρατίας ο σεβασμός του Συντάγματος» τονίζοντας πως αποτελεί «κόλπο να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί».

Η λέξη αυτή φαίνεται ότι «χτύπησε νεύρο» σε έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, αφού τον λόγο έσπευσαν να πάρουν κορυφαία στελέχη. Με πρώτο τον Πρόεδρο της Βουλης Κωνσταντίνο Τασούλα που υπήρξε και εισητητής της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο Κωνσταντίνος Τασουλας υποστήριξε πως ήταν συνταγματικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας «να ψηφίσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν» γιατί λειτούργησε με βασικό κριτήριο την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλης. Μάλιστα χαρακτήρισε την χρήση αυτής της ευχέρειας «σφετερισμό» και «κατάχρηση», αναφερόμενος στα τέλη του 2014 οπότε και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε λόγω της αδυναμίας να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευρυπίδης Στυλιανίδης δηλώνοντας πως στην προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε την θέση της για το τι πιστεύει για την εκλογή ΠτΔ. Αυτό επισήμανε ότι της επιτρέπει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που αποφάσισε η πρώτη αναθεωρητική Βουλή και να φέρει για ψήφιση την δική της προταση. Θεμιτό χαρακτήρισε το να καταθέσει την δική της πρόταση η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του άρθρου 32 παρ. 4 που αφορά την προεδρική εκλογή κρίθηκε αναθεωρητέο στην πρώτη φάση με περισσότερους από 180 ψήφους άρα τώρα απαιτούνται μόλις 151 ψήφοι.

Ενδιαφέρον στιγμιότυπο της συζήτησης ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη από τα κυβερνητικά έδρανα. Επιχειρηματολόγησε κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας προκαλώντας όμως τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για το περιεχόμενο της παρέμβασής του αλλά για το ότι ώς μέλος της κυβέρνησης παρενέβη στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά της Ν.Δ πάντως έγινε λόγος για «ταξιθετική παρέμβαση» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Λ

Powered by TUODY Software