Τα μικρόβια του εντέρου και τα αντιβιοτικά

Τα μικρόβια του εντέρου και τα αντιβιοτικά
Ένα μεγάλο πρόβλημα κάθε φορά που παίρνουμε αντιβιοτικά είναι πως συμπεριφέρονται τα μικρόβια, που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο. Τα μικρόβια αυτά έχουν αποικίσει το έντερο από τη στιγμή της γέννησής μας και συζούν μαζί μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού.

Κάθε φορά που παίρνουμε αντιβιοτικά για οποιαδήποτε αιτία, τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζονται, διότι το αντιβιοτικό δεν μπορεί να σκοτώσει μόνο τα παθογόνα μικρόβια που μας ενδιαφέρουν. Προκαλεί άμεσα καταστροφή και της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο που μέχρι τώρα δεν υπολογίζαμε!

Τα μικρόβια του εντέρου έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την λειτουργία και τη δομή των αντιβιοτικών. Δηλαδή μπορεί να αλλοιώσουν την μορφή, να μεταβολίσουν, να απενεργοποιήσουν τους μεταβολίτες ή ακόμα να ενεργοποιήσουν κάποια προϊόντα του αντιβιοτικού. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις των μικροβίων στην λειτουργία του αντιβιοτικού μπορεί να αδρανοποιήσουν ή να μειώσουν τη δραστικότητα της φαρμακευτικής ουσίας. Από την άλλη μεριά μπορεί να εκτρέψουν από το θεραπευτικό φάσμα και να ενισχύσουν την εκδήλωση τοξικών παρενεργειών.

Σε μια μελέτη που έγινε στο Harvard προσπάθησαν να εξηγήσουν τη  συμπεριφορά των μικροβίων που υπάρχουν στο έντερο. Με μια ειδική τεχνική παρακολούθησαν τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου. Καταμέτρησαν ποια κύτταρα είναι ενεργά και ποια είναι κατεστραμμένα σε συνδυασμό με την παρουσία μικροβιακού  DNA-RNA. Προς έκπληξη όλων διαπίστωσαν ότι τα πιο ενεργά κύτταρα αλλά και εκείνα που είχαν καταστραφεί περιείχαν γενετικό υλικό μιας ομάδας μικροβίων, που ονομάζονται Firmicutes. 

Δηλαδή αυτή η κατηγορία μικροβίων είναι πιθανότατα η πιο δραστήρια στο έντερο και πιθανότατα να ευθύνονται για τις παρεμβάσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία των αντιβιοτικών. Το επόμενο βήμα είναι να παρακολουθήσουμε τα συγκεκριμένα μικρόβια κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής αγωγής. Σε αυτή την αλληλεπίδραση θα είναι δυνατόν να διαπιστωθούν ποια γονίδια ενεργοποιούνται και ποιο αποτέλεσμα προκαλούν. Έτσι  στο μέλλον θα μπορούμε να επέμβουμε γονιδιακά ώστε να διευκολύνουμε την αποτελεσματική και ασφαλή δράση των αντιβιοτικών.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Powered by TUODY Software