Η Αλλαγή στα Μικρόβια του Εντέρου Βελτιώνει το Σάκχαρο

Η Αλλαγή στα Μικρόβια του Εντέρου Βελτιώνει το Σάκχαρο
Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση φαίνεται ότι έρχεται για να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου και κυρίως στην πρόληψη του διαβήτη, σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο, ή έχουν προδιαβήτη. 

Η νέα αυτή ματιά στη θεραπεία του διαβήτη εστιάζει στα μικρόβια του εντέρου, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο έρευνας για θέματα που αφορούν στην παχυσαρκία.

Στο συνέδριο ICE/ENDO 2014 που γίνεται αυτή τη περίοδο στην Αμερική ανακοινώθηκε ένα νέο φάρμακο που τροποποιεί την σύσταση των μικροβίων του εντέρου και που η δράση του αυτή συσχετίζεται με καλύτερο μεταβολικό προφίλ. 

Συγκεκριμένα βελτιώνει τις τιμές σακχάρου και ομαλοποιεί την καμπύλη γλυκόζης στους προδιαβητικούς. Επίσης μειώνει την χοληστερίνη και τους δείκτες φλεγμονής που αναπτύσσονται στους διαβητικούς και όλα αυτά μόνο σε 4 εβδομάδες.

Το φάρμακο αυτό έχει την κωδική ονομασία NM504 και περιέχει inulin, beta glucan, και πολυφαινόλες πλούσιες σε anthocyanin. Το μίγμα αυτό βοηθά να παράγεται στο έντερο μεγαλύτερη ποσότητα βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα, να προστατεύεται ο βλεννογονικός φραγμός του εντέρου και να ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Το μικροβιακό φορτίο των διαβητικών και των προδιαβητικών φαίνεται ότι παράγει λιγότερη βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Κ, που έχουν άμεση σχέση με την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software