Χρόνιος βήχας. Πόσο επικίνδυνος είναι;

Χρόνιος βήχας. Πόσο επικίνδυνος είναι;
Όλοι μπορεί να εμφανίσουν βήχα σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο βήχας μπορεί  να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  ή η γρίπη. Εντούτοις, ο βήχας σε ορισμένα άτομα μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι 1 στα 10 άτομα μπορεί να ζει με αυτό το είδος βήχα. Η πάθηση συνήθως επηρεάζει τα άτομα αργότερα στη ζωή τους, με ηλικία αιχμής γύρω στα 50 έτη, με τις γυναίκες να είναι δύο φορές πιθανότερο από τους άνδρες να παρουσιάσουν χρόνιο βήχα. Το κύριο σύμπτωμα του χρόνιου βήχα είναι ο ίδιος ο βήχας, αλλά μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς με πολύ διαφορετικό τρόπο – συχνά για παράδειγμα τα επεισόδια βήχα διαφέρουν ως προς, τη συχνότητα, και τη διάρκεια.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:
• Επίμονο γαργάλισμα στο στήθος και τον λαιμό
• Αίσθημα ερεθισμού ή φαγούρας μέσα στο στήθος και τον λαιμό
• Βράγχος της φωνής ή άλλο είδος φωνητικού προβλήματος
• Ένα αίσθημα ότι ο λαιμός είναι φραγμένος
• Μια περίεργη γεύση στο στόμα
• Απώλεια αισθήσεων (συγκοπή από βήχα)
• Ακράτεια (προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου)

Ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης, μεταξύ των οποίων το άσθμα, η ρινίτιδα , ΧΑΠ ή διάμεση πνευμονοπάθεια. Εντούτοις, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας  υποστηρίζουν ότι ακόμη και όταν ο βήχας συμπίπτει με μια άλλη πάθηση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. 

Ανάμεσα στις κύριες αιτίες είναι οι εξής:
• Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία περιεχόμενα από το στομάχι ανέρχονται στον σωλήνα διέλευσης της τροφής (οισοφάγος) φθάνοντας στον λαιμό
• Νευρική βλάβη
• Φλεγμονή στην αναπνευστική οδό
• Διαταραχές της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως ρινοκολπίτιδα, κατά την οποία ο ρινικός κόλπος έχει φλεγμονή

Στα άτομα με χρόνιο βήχα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κρίση βήχα, όπως οι ερεθιστικές ουσίες (όπως καπνός, αρωματισμένα προϊόντα και ρύπανση, αλλαγές στη σωματική άσκηση, μετακίνηση σε διαφορετικό περιβάλλον, όπως βγαίνοντας από το σπίτι σε μια κρύα ημέρα, ομιλία ή τραγούδι, κατάκλιση, πρωινή έγερση, ακόμη και το φαγητό. Υπάρχει ένας αριθμός αγωγών διαθέσιμων για τον χρόνιο βήχα. Διαφορετικές αγωγές έχουν αποτέλεσμα για διαφορετικά άτομα, για αυτό χρειάζεται να δοκιμάσετε μερικές επιλογές για να βρείτε την καλύτερη για εσάς. Οι κύριες ομάδες φαρμάκων περιλαμβάνουν: γαστροκινητικούς παράγοντες: φάρμακα που βοηθούν την κίνηση μέσα στον οισοφάγο και σφίγγουν τη βαλβίδα ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι και φάρμακα που αναστέλλουν τον βήχα, όπως αντιισταμινικά και μορφίνη σε χαμηλές δόσεις. Πάντως ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσετε ένα από αυτά τα φάρμακα, ανάλογα με το είδος βήχα που έχετε.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software