Κύπρος: Νεκρό 8χρονο κοριτσάκι- Επέμενε η μητέρα του να το βγάλει από νοσοκομείο!

Κύπρος: Νεκρό 8χρονο κοριτσάκι- Επέμενε η μητέρα του να το βγάλει από νοσοκομείο!

Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από τη Βουλγαρία πέθανε από σηπτικό σοκ λόγω της εμμονής της μητέρας του να το βγάλει από το νοσοκομείο όπου το είχε μεταφέρει νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο, που ζήτησε πλήρη έρευνα για το περιστατικό, ανέφερε ότι στο νοσοκομείου τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα του παιδιού.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων, που υποβλήθηκε στον υπουργό, το παιδί είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής με αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση, ενώ οι γονείς είχαν αναφέρει ότι το κοριτσάκι παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και αρνείτο να λάβει τροφή και υγρά.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα παιδίατρο για τα ευρήματα και οι δύο ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας.

Ωστόσο, παρότι επεξηγήθηκε στους γονείς η σοβαρότητα της κατάστασης της οκτάχρονης και η ανάγκη περαιτέρω νοσηλείας, η μητέρα αρνείτο την εισαγωγή του παιδιού, με αποτέλεσμα να της ζητηθεί να υπογράψει έντυπο ανάληψης της ευθύνης μη νοσηλείας.

Μετά παρέλευση κάποιων ωρών, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο την αυγή της Δευτέρας, αλλά κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να το επαναφέρει.

Ο Βάσος Οικονόμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ανέλυσε στο κεντρικό δελτίου του Alpha Κύπρου τι ισχύει στην περίπτωση που οι γιατροί ενημερώσουν για περαιτέρω νοσηλεία αλλά οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους ασθενούς επιλέξουν να πάρουν εξιτήριο.

"Με βάση την νομοθεσία και τον κώδικα δεοντολογίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο ασθενής έχει το δικαίωμα να αποφασίζει. Εάν δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει, είναι ανήλικος τότε αποφασίζουν οι συγγενείς. Εάν ο ιατρός, ενημερώσει τον ασθενή ή τους συγγενείς ενός ανήλικου ασθενή για περαιτέρω νοσηλεία και ο ασθενής παρά την ενημέρωση επιλέξει να φύγει τότε πρέπει υπογράφει. Έχει δικαίωμα ο ασθενής να επιλέξει τη ζωή ή τον θάνατο", είπε χαρακτηριστικά.

Powered by TUODY Software