«Λουκέτο» από σήμερα στα διαγνωστικά κέντρα - Ταλαιπωρία για τους ασθενείς

«Λουκέτο» από σήμερα στα διαγνωστικά κέντρα - Ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Κρίσιµα είναι τα επόµενα δύο εικοσιτετράωρα για το µέλλον των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες ξεκινούν από σήµερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά λύση για το χαράτσι που τους επιβλήθηκε και για το οποίο ξεκίνησαν την αποχή τους.

Το θέµα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στους εκπροσώπους του κλάδου.

Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα, αν δεν βρεθεί λύση. Το ερώτηµα παραµένει για τους ασθενείς: Πώς θα εξυπηρετηθούν για όσο διάστηµα διαρκέσει η κινητοποίηση; Αυτό είναι ένα µεγάλο πρόβληµα που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι περίπου το 95% των ασθενών εξυπηρετείται για διαγνωστικές εξετάσεις από τον ιδιωτικό τοµέα. Ισως γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιχειρεί την επίσπευση της όποιας λύσης, καθώς αναµένεται να δηµιουργηθεί µεγάλο πρόβληµα για τους πάσχοντες.

Tί πρέπει να γνωρίζετε

Όποιος χρειαστεί διαγνωστικές εξετάσεις το διάστηµα των κινητοποιήσεων θα πρέπει να απευθυνθεί στις δηµόσιες µονάδες υγείας. Οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλουν συµµετοχή όταν διενεργούν εξετάσεις στον δηµόσιο τοµέα (τις πρωινές ώρες), σε αντίθεση µε τον ιδιωτικό τοµέα, στον οποίο καταβάλλουν 15%.

Ωστόσο, στις δηµόσιες µονάδες υγείας ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που κατορθώνουν να βρουν σύντοµα ραντεβού καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στην Αθήνα, οι ασφαλισµένοι µπορεί να χρειασθεί να περιµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα (µπορεί και εβδοµάδες).

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να µεταβαίνουν στα απογευµατινά ιατρεία κάποιου νοσοκοµείου που θα βρίσκεται σε λειτουργία. Οι ασθενείς δεν πληρώνουν για εργαστηριακές εξετάσεις ή πράξεις που διενεργούνται στα απογευµατινά ιατρεία εφόσον αυτές καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τυχόν εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταµεία αποζηµιώνονται µε το ισχύον κάθε φορά τιµολόγιο, είτε διενεργηθούν το πρωί ή το απόγευµα.

Για διαγνωστικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης µπορεί κανείς να απευθυνθεί επίσης σε Κέντρο Υγείας, σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου ή σε κάποιο πολυϊατρείο που να διαθέτει τα απαραίτητα εργαστήρια.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software