Υπ. Υγείας: 20 νέα φάρμακα που αποζημιώνονται

Υπ. Υγείας: 20 νέα φάρμακα που αποζημιώνονται

Είκοσι νέα σκευάσματα εντάχθηκαν στον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και τα οποία “προέρχονται” από την περίφημη Επιτροπή Αξιολόγησης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) του υπουργείου Υγείας. Την απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος.

Ωστόσο, η Επιτροπή στον ένα χρόνο λειτουργίας της κατηγορείται ότι καθυστερεί χαρακτηριστικά, ενώ από τα 20 φάρμακα τα περισσότερα είναι γενόσημα και μόλις ένα καινοτόμο.

Ειδικότερα, πρόκειται για 12 γενόσημα, 1 φάρμακο καλώς καθιερωμένης χρήσης, 2 σκευάσματα που είναι συνδυασμός δραστικών ουσιών και μόλις 5 φάρμακα πλήρους φακέλου και αίτησης, εκ των οποίων το 1 είναι φάρμακο για νέα ένδειξη ασθένειας.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότεροι από 200 φάκελοι φαρμάκων για αξιολόγηση.

Εκτιμάται πως περίπου 35-40 φάκελοι αφορούν καινοτόμες θεραπείες και οι άλλοι φάρμακα βιο-ομοειδή ή γενόσημα προς αξιολόγηση.

Βάσει νόμου η αξιολόγηση του φαρμάκου πρέπει να ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή μέσα σε 180 ημέρες και στη συνέχεια να εισαχθεί στην επιτροπή για τη διαπραγμάτευση της τιμής του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για 46 φάρμακα η διαδικασία «επαναδρομολογήθηκε» με άγνωστο αποτέλεσμα, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών για την αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει εισήγηση της επιτροπής.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Powered by TUODY Software