Αντιδρά η ανιψιά της Φρίντα Κάλο στην κυκλοφορία της Barbie – Φρίντα

Αντιδρά η ανιψιά της Φρίντα Κάλο στην κυκλοφορία της Barbie – Φρίντα

Η ανιψιά της θρυλικής Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο, Μάρα ντε Άντα Ρομέο, είπε ότι δεν έδωσε την άδειά της, για να χρησιμοποιήσει η Mattel τη μορφή της ζωγράφου για μια σειρά από κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες.

Ο δικηγόρος της Άντα Ρομέο, Πάμπλο Σανγκρί, δήλωσε ότι η πελάτης του δεν αναζητά χρήματα, αλλά επιθυμεί να επανασχεδιαστεί η κούκλα ώστε να μοιάζει περισσότερο με την ζωγράφο.  

«Θα συζητήσουμε για να τακτοποιηθεί το θέμα και με αυτό εννοώ να επανασχεδιαστεί η εμφάνιση της κούκλας, τα χαρακτηριστικά της, η ιστορία που η κούκλα θα έπρεπε να ταιριάξει με αυτό που πραγματικά ήταν η καλλιτέχνις» είπε ο Σανγκρί.  

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κούκλα μοιάζει περισσότερο στη Barbie απ'ότι στη Φρίντα: δεν αναπαριστά τα πυκνά σχεδόν ενωμένα φρύδια τις Κάλο, όπως επίσης το φόρεμά της δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα περίτεχνα φορέματα τύπου Tehuana που φορούσε η ζωγράφος.  

Σε ανακοίνωσή της η Mattel ανέφερε ότι συνεργάζεται με την εταιρία Frida Kahlo Corporations που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της καλλιτέχνιδος.  

«Η εταιρεία Frida Kahlo Corporations συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού της κούκλας, η Mattel έχει την άδειά της και ένα νόμιμο συμβόλαιο που δίνει τα δικαιώματα για την κατασκευή μίας κούκλας με τη μορφή της Φρίντα Κάλο» διευκρινίζει η εταιρεία.  

Από την πλευρά της, η Frida Kahlo Corporations αναφέρει ότι έχει τα δικαιώματα μέσω της ανιψιάς της Κάλο, Ισόλντα Πινέδο Κάλο, εδώ και μία δεκαετία.  

Το εγχείρημα με τίτλο Barbie - role models, είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά, με τα επιτεύγματα αληθινών γυναικών.   Από την Μεξικανη Φρίντα Κάλο, ως την αφροαμερικανή μαθηματικό που υπολόγισε την πορεία του πρώτου επανδρωμένου διαστημόπλοιου στον κόσμο, οι κούκλες Barbie - role models έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να διαδώσουν τις ιστορίες σημαντικών προσωπικοτήτων στις νέες γενιές.  

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software