Που θα ήθελε να πιει ο Τάκης Σπυριδάκης τον τελευταίο του καφέ;

Που θα ήθελε να πιει ο Τάκης Σπυριδάκης τον τελευταίο του καφέ;

Σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων ο Tάκης Σπυριδάκης, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, μιλάει με τον Ρένο Χαραλαμπίδη για γυναίκες, τέχνη, τα Εξάρχεια, τον στρατό και απαντά στην ερώτηση που θα ήθελε να πιει τον τελευταίο του καφέ.

Οι δυο άντρες είχαν ραντεβού στην Πλάκα, στο «Μελίνα». Αγνοώντας μετά από λίγο την κάμερα, μίλησαν αυθόρμητα και η αποτύπωση της συζήτησης και στο επτάλεπτο βίντεο, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη ζωή ο μποέμ Τάκης Σπυριδάκης.

Η κουβέντα πηδάει από τον Στέφαν Τσβάϊχ στην θητεία στον στρατό, την οποία ο Σπυριδάκης χαρακτηρίζει ως «έναν απεριόριστο χρόνο που είσαι αγκαλιά με το τίποτα».
Τα τελευταία λεπτά του πολύ τρυφερού αυτού βίντεο που γυρίστηκε δυο χρόνια πριν, είναι ίσως και τα πιο συγκινητικά, όταν ο Τάκης ερωτάται από τον Ρένο για τον καφέ που θα ήθελε να πιει.
«Με τους γονείς μου δεν ζήσαμε κάποια πράγματα, δεν προλάβαμε. Υπάρχει ένα υπέροχο καφενείο στην Αίγινα κάτω από το Δημαρχείο, που πήγαινε οα πατέρας μου. Εν πάσει περιπτώσει, θα θελα να έπινα ένα καφέ μαζί τους και να μην μιλήσουμε για τίποτε, για το έγινε, τι συνέβη...Να λέγαμε για τον καιρό, για τα μανάβικα που είναι απέναντι...Ε, αυτόν το καφέ δεν θα τον πιω ποτέ».

Αμέσως μετά ο Ρένος του λέει για έναν καφέ που είναι ο τελευταίος για όλους μας και ο Σπυριδάκης του απαντάει χαμογελαστός: «Συνήθως τον τελευταίο καφέ τον πίνουν άλλοι για σένα κι εσύ ή είσαι εκεί γιατί είσαι αόρατος ή γιατί δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Κανείς δεν ξέρει και δεν θα μάθει ποτέ τι συμβαίνει αυτή την στιγμή».

Αν τον έπινε όμως θα ήθελε να είναι όπως άρχισε, με μια πρόταση σε μια γυναίκα που δεν θα εμπεριείχε καμία ερωτική κρούση, θα ήταν απαλλαγμένη από τις ορμές και θα συνοψιζόταν σε έξι λέξεις: «Θα θέλατε να πιούμε έναν καφέ;»

Powered by TUODY Software