"Γεννημένοι δολοφόνοι" άνθρωποι και χιμπατζήδες

"Γεννημένοι δολοφόνοι" άνθρωποι και χιμπατζήδες
Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στενότεροι γενετικά συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, οι οποίοι κατά καιρούς αλληλοσκοτώνονται, το κάνουν επειδή το έχουν στην φύση τους και επειδή η βία αυτή τους «βολεύει» για να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον - κάτι που μάλλον είναι κοινό γνώρισμα με τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ουίλσον του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "Science", ανέλυσαν στοιχεία πέντε δεκαετιών σχετικά με τους χιμπατζήδες της Αφρικής και συμπέραναν ότι, όχι σπάνια, καταφεύγουν στη φονική βία, χωρίς να έχουν καμία ανάμιξη οι άνθρωποι σε αυτό.

Καταρρίπτεται έτσι η θεωρία ότι οι χιμπατζήδες σκοτώνουν άλλα μέλη του είδους τους, όταν οι άνθρωποι διαταράσσουν τα δασικά οικοσυστήματά τους.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «ξαδέρφια» μας έχουν την έμφυτη τάση να σκοτώσουν άλλους χιμπατζήδες για να τους εξολοθρεύσουν και όχι λόγω οικολογικών πιέσεων.

Τους φόνους κάνουν κυρίως τα αρσενικά και (συνήθως αθώα) θύματα πέφτουν είτε άλλα πιο αδύναμα αρσενικά, είτε νεογέννητα άλλων γειτονικών ομάδων, συχνά όμως μητέρες τους αφήνονται αλώβητες.

Αρκετές φορές, η αιτία για τους φόνους φαίνεται να είναι ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερη εδαφική επικράτεια, για περισσότερη τροφή, η εύρεση νέων σεξουαλικών συντρόφων ή απλώς η εχθρότητα προς τους «άλλους» (που δεν είναι συγγενείς).

Όλα αυτά θυμίζουν ασφαλώς την ανθρώπινη βία και τις αιτίες της. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που ζητά απάντηση. Αν χρησιμοποιούμε τους χιμπατζήδες ως μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης βίας, χρειάζεται να μάθουμε τι πραγματικά ωθεί τους χιμπατζήδες να είναι βίαιοι», δήλωσε ο Ουίλσον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.grPowered by TUODY Software