Ο σκύλος μου... "τρελαίνεται" με άλλους σκύλους! Τί κάνω;

Ο σκύλος μου... "τρελαίνεται" με άλλους σκύλους! Τί κάνω;
Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη βόλτα αρκετοί κηδεμόνες είναι ότι ο σκύλος τους είναι υπερβολικά ενθουσιώδης όταν συναντά άλλους σκύλους, σε βαθμό που γίνεται ανεξέλεγκτος!

Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: συνήθως ο σκύλος γαβγίζει επίμονα, τραβάει έντονα προς το μέρος του άλλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όλη αυτή η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να καταλήξει και σε καβγά.

Κανονικά, ο σκύλος μας πρέπει να περπατάει κοντά μας ήρεμα, χωρίς να επηρεάζεται (τουλάχιστον σε υπερβολικό βαθμό) από την ενέργεια ενός άλλου σκύλου, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό.

Πώς, λοιπόν, το πετυχαίνουμε αυτό; Με τρία απλά (αλλά πολύ σημαντικά) βήματα...

1) Νιώθουμε πρώτοι εμείς ήρεμοι και κρατάμε το λουρί με χαλαρό τρόπο, γιατί έτσι θα μεταδώσουμε στον σκύλο μας την ίδια ενέργεια.

Εάν για παράδειγμα στη θέαση ενός άλλου σκύλου, η πρώτη μας αντίδραση είναι το προσφώνημα "ωχ!", σφίξιμο στο στομάχι, πίεση στο λουρί και... ολοταχώς για αλλαγή κατεύθυνσης, τότε έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε στον σκύλο μας το μήνυμα ότι πρέπει να είναι κι εκείνος τεταμένος, σε επιφυλακή για ενδεχόμενη απειλή, κοινώς "στην τσίτα".

Εάν όμως ήμαστε ήρεμοι και κρατάμε το λουρί χαλαρά (σ.σ. ασκούμε πίεση μόνο όταν πρέπει να διορθώσουμε τον σκύλο μας) του δίνουμε το μήνυμα ότι πρέπει κι εκείνος να είναι ήρεμος και χαλαρός με τον σκύλο που συναντάμε.2) Προτού διασταυρωθούμε με άλλο σκύλο, κρατάμε τον δικό μας δίπλα μας και δεν τον αφήνουμε να προπορευτεί και να τραβάει μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο, του δείχνουμε ότι εμείς ελέγχουμε την κατάσταση και του μεταδίδουμε ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Επίσης, κρατώντας τον δίπλα μας, δεν του επιτρέπουμε να μπει στον ζωτικό χώρο του άλλου σκύλου με ένταση, ώστε να τον φοβίσει ή να τον κάνει να νιώσει άβολα, ρισκάροντας μια υπερβολική αντίδραση εκ μέρους του.

3) Μόλις προσπεράσουμε τον άλλο σκύλο, επιτρέπουμε στον δικό μας να φύγει από τη θέση "μαζί" και να προπορευτεί. Αυτή η ελευθερία λειτουργεί ως επιβράβευση για την "ήρεμη συνάντηση" που μόλις προηγήθηκε.

Συνοπτικά, λοιπόν, μένουμε ήρεμοι στη θέαση ενός άλλου σκύλου, κρατάμε το λουρί χαλαρά και επιβραβεύουμε τον σκύλο μας, αφήνοντάς τον ελεύθερο.

Καλές βόλτες!


Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Σκύλος για Σπίτι*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software