Υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος μας νιώθει... ένοχος;

Υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος μας νιώθει... ένοχος;
*Της Ρενάτας Γρυπάρη, εκπαιδεύτρια σκύλων

Όταν ανακαλύπτουμε ότι ο σκύλος μας έχει κάνει μια ζημιά ή ένα ατύχημα με την τουαλέτα στο σπίτι και αρχίζουμε να τον μαλώνουμε, βλέπουμε ότι ρίχνει τα αυτιά, δεν μας κοιτάζει στα μάτια και προσπαθεί να χαμηλώσει τόσο πολύ το σώμα του ώστε να γίνει σχεδόν αόρατος...

"Κοίτα να δεις που κατάλαβε τί έκανε και νιώθει ένοχος!", σκεφτόμαστε από μεσα μας και είμαστε σίγουροι γι' αυτή την διαπίστωση.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Υπάρχουν τα λεγόμενα πρωτεύοντα συναισθήματα που είναι απλά και αποδίδονται συνήθως και στους ανθρώπους και στα ζώα. Αυτά είναι: η χαρά, ο φόβος, η επιθετικότητα, ο πανικός και ο ενθουσιασμός.

Υπάρχουν και τα δευτερεύοντα συναισθήματα, τα οποία είναι πιο πολύπλοκα γιατί απαιτούν πιο ανεπτυγμένες νοητικές διεργασίες. Αυτά είναι: η υπερηφάνεια, η ντροπή, η χαρά, η λύπη, η ζήλεια, η ευτυχία και η αγάπη.

Κάποια από αυτά (ή και όλα) μπορεί να τα νιώθει και ο σκύλος; Κι αν ναι, τα βιώνει όπως ακριβώς και ο άνθρωπος; Για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο;

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως για την ενοχή και γι' αυτό ας επιστρέψουμε στο παραπάνω παράδειγμα με την ζημιά ή το ατύχημα τουαλέτας.

Όταν μαλώνουμε τον σκύλο μας για κάτι, εκείνη την ώρα καταλαβαίνει ότι η ενέργειά μας (θυμός, νεύρα) είναι ισχυρότερη από τη δική του, ότι δεν θα τα "βγάλει πέρα" με τον μαινόμενο κηδεμόνα του, οπότε επιλέγει μια στάση υποταγής, δηλαδή προβάλλει μια πιο ήπια ενέργεια.

Αυτό ακριβώς εμείς εκλαμβάνουμε ως "ενοχή"...

Η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο του εκνευρισμού μας.

Δεν μπορεί να καταλάβει ΓΙΑΤΙ δεν πρέπει να κάνεις ζημιά ή να λερώσεις στο σπίτι. Και αφού δεν μπορεί να καταλάβει τον πραγματικό λόγο του εκνευρισμού μας, δεν μπορεί δηλαδή να καταλάβει ότι έκανε κάτι κακό, επομένως δεν μπορεί να νιώσει ντροπή, άρα δεν μπορεί να νιώσει και ενοχή!

Η "ενοχική" στάση που υιοθετεί είναι λόγω της δικής μας συμπεριφοράς (φωνές, νεύρα, εκνευρισμός) και ΟΧΙ λόγω της πράξης του.

Τις φορές δε που ο σκύλος υιοθετεί την "ενοχική" στάση πριν ακόμα τον μαλώσουμε για κάτι, το κάνει επειδή απλώς έχει συνδιάσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα (και όχι την πράξη) με το δικό μας μάλωμα. Συνεχίζει ωστόσο να μην καταλαβαίνει ΓΙΑΤΙ αυτό που έκανε είναι τόσο κακό...

Γι' αυτό κατ' επέκταση είναι πολύ σημαντικό να διορθώνουμε τον σκύλο μας όταν κάνει κάτι που δεν θέλουμε, την ώρα που το κάνει και όχι εκ των υστέρων.

Έτσι θα συνδέσει την ίδια την πράξη με το μάλωμα και όχι το αποτέλεσμα.

Εάν για παράδειγμα κάνει κακά στο σπίτι, θέλουμε να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία να τα κάνει στο σπίτι και όχι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κακά στο σπίτι γιατί αν καταλάβει το δεύτερο μπορεί για παράδειγμα να αρχίσει να τα τρώει, προκειμένου να... εξαφανίσει τα πειστήρια!

Και βέβαια θα συνεχίσει να τα κάνει στο σπίτι...


Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Σκύλος για Σπίτι*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software