Βοήθεια! Ο σκύλος μου βουτάει ό,τι βρει στη βόλτα!

Βοήθεια! Ο σκύλος μου βουτάει ό,τι βρει στη βόλτα!
*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων

Η έλλειψη παιδείας και οικολογικής συνείδησης πολλών συνανθρώπων μας οδηγούν δυστυχώς σε δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα γεμάτα σκουπίδια και φαγητά.

Όλα αυτά για έναν φυσιολογικό σκύλο αποτελούν...  «γκουρμέ λιχουδιές», που σε κάποιους φτάνουν να γίνουν εμμονή, με αποτέλεσμα όταν είναι έξω να μην ασχολούνται με τίποτε άλλο παρά μόνο πώς θα αρπάξουν από το δρόμο διάφορους «θησαυρούς».

Έτσι, μια απλή βόλτα μετατρέπεται πολύ εύκολα σε...  εφιάλτη για μας!

Και επειδή δεν μπορούμε να διορθώσουμε τους συνανθρώπους μας, ας ασχοληθούμε με τη διόρθωση του σκύλου μας, μαθαίνοντάς του την εντολή "άστο".

Θυμηθείτε: Η πιο αποτελεσματική εκπαίδευση γίνεται όταν προλαβαίνω τον σκύλο μου ΠΡΙΝ αρπάξει κάτι. Γι’ αυτό λειτουργούμε λίγο σαν... τηλεσκόπια, σκανάροντας το χώρο για τυχόν πράγματα που μπορεί να φάει.

Συμβουλή: Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αν περπατάτε ελαφρώς πιο αργά από την κανονική σας ταχύτητα, ώστε να έχετε τον χρόνο να δείτε την απαγορευμένη τροφή και να αντιδράσετε κατάλληλα και με ψυχραιμία.

Τί κάνω:

1) Δεν τραβάω τον σκύλο προς τα πίσω: Είναι μια κίνηση, που μας βγαίνει αυθόρμητα, αλλά είναι λάθος γιατί έτσι ενισχύουμε την τάση του να φάει το «απαγορευμένο». Δεν απομακρύνουμε ούτε το «απαγορευμένο», ούτε τον σκύλο από αυτό. Θέλουμε ο σκύλος να το βλέπει, να είναι δίπλα του, αλλά να μην κάνει κίνηση να το φάει.

Συμβουλή: Σταματήστε σε μια απόσταση ασφαλή από το αντικείμενο/φαγητό, ακινητοποιήστε τον σκύλο χωρίς να τον τραβήξετε και αφήστε τον να καταλάβει ότι δεν θα τον αφήσετε να το αρπάξει.  Το σταμάτημα (και όχι το τράβηγμα προς τα πίσω) θα του κόψει την τάση να ορμήσει προς το «απαγορευμένο».

2) Τραβάω την προσοχή του, ώστε να μην δίνει σημασία σε αυτό που θέλει να φάει: Μόλις κάνουμε το σταμάτημα, αρχίζουμε να τραβάμε την προσοχή του, ώστε να τον αναγκάσουμε να κοιτάξει προς εμάς. Την ώρα που αποστρέφει το κεφάλι του από το "απαγορευμένο", λέμε "άστο".

Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, ή ένα ελαφρύ άγγιγμα με το χέρι στο σώμα του.

3) Εάν έχει προλάβει να αρπάξει κάτι, δεν του το παίρνω, χωρίς να τον επιβραβεύσω με κάτι άλλο. Εάν καταφέρουμε να το πάρουμε, πάντα του δίνουμε κάτι άλλο ως αντάλλαγμα (λιχουδιά, παιχνίδι).  Έτσι, την επόμενη φορά θα είναι πιο συνεργάσιμος γιατί θα έχει... λαμβάνειν.Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Σκύλος για Σπίτι*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software