Έρευνα: Μην φωνάζετε στον σκύλο σας... του καταστρέφετε τη ζωή!

Έρευνα: Μην φωνάζετε στον σκύλο σας... του καταστρέφετε τη ζωή!

Μια νέα έρευνα έρχεται να καταδείξει τί αντίκτυπο -ακόμα και μακροπρόθεσμα- έχει μια μέθοδος εκπαίδευσης με φωνές και βίαιες κινήσεις.

Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων το έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να το λέμε: το να μαλώνουμε τον σκύλο μας με φωνές, θυμό και νεύρα δεν βοηθάει κανέναν σε τίποτα, απλώς αυτός είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε το δικό μας εκνευρισμό.

Μια νέα έρευνα έρχεται να καταδίξει ότι οι φωνές προς τον σκύλο μας τον φοβίζουν για μεγάλο διάστημα και ότι η υπομονή είναι μια πολύ ανώτερη μέθοδος εκπαίδευσής του.

Σύμφωνα με το Science Alert, οι ερευνητές -με επικεφαλής τη βιολόγο Ana Catarina Vieira de Castro του Universidade do Porto στην Πορτογαλία, μελέτησαν 42 σκύλους από σχολές, όπου χρησιμοποιούσαν μέθοδο εκπαίδευσης βασισμένη στην ανταμοιβή και 50 σκύλους από σχολές με εκπαίδευση αποστροφής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι σκύλοι που διδάσκονταν με φωνές και τράβηγμα λουριού, ήταν πιο στρεσαρισμένοι, καθώς βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους, ενώ ήταν πιο αργοί στην απόδοσή τους.

"Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι σκύλοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν με μεθόδους που βασίζονται σε αποστροφή, παρουσίαζαν φτωχότερη ψυχολογική κατάσταση, σε σύγκριση με τους εκείνους, που εκπαιδεύτηκαν με την μέθοδο της ανταμοιβής, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο", γράφουν οι ερευνητές, στην εργασία, που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv.

Και προσθέτουν: "Συγκεκριμένα, οι σκύλοι από τις σχολές που χρησιμοποιούν μεθόδους βασισμένες στην αποστροφή, παρουσίαζαν περισσότερο άγχος και υψηλές αυξήσεις των επιπέδων κορτιζόλης μετά την εκπαίδευση και ήταν πιο αργοί στην απόδοσή τους".

Οι σκύλοι, αντίθετα, οι οποίοι είχαν πιο ήρεμους και ήπιους εκπαιδευτές, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε διάφορες εντολές, όπως το να εντοπίσουν ένα μπολ με λουκάνικα σε ένα δωμάτιο άδειο, αλλά γεμάτο μπολ με την μυρωδιά των λουκάνικων.

Οι σκύλοι, οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί με πιο σκληρές μεθόδους, ήταν πιο αργοί στο να εντοπίσουν το μπολ, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει ότι τα άσχημα βιώματά τους τους είχαν κάνει πιο διστακτικούς και λιγότερο κυνηγούς.

Επιμέλεια: Ρενάτα Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr

 

Powered by TUODY Software