Εγκληματολογία και... γενετική στο Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά

Εγκληματολογία και... γενετική στο Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά

Στα θρανία κάθονται τετρακόσιοι μαθητές από Γ' δημοτικού έως Β' λυκείου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να διδαχτούν... εγκληματολογία, κρυπτολογία και γενετική! Είναι ορισμένα μόνο από τα μαθήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) του Κολλεγίου Ανατόλια.

Παιδιά από 8 έως και 16 ετών συμμετέχουν αυτό το διάστημα και μέχρι τις 13 Ιουλίου, σε ξεχωριστά και άκρως ενδιαφέροντα μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως είναι: εισαγωγή στις βιοϊατρικές επιστήμες, πιθανότητες και θεωρία παιγνίων, η τέχνη του κινηματογράφου, ψυχολογία, ποίηση και πεζογραφία, ρομποτική, επιστήμη & μηχανική, το εργαστήρι του συγγραφέα και Ηνωμένα Έθνη.

Στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου, με διαμονή, για μαθητές Α' Γυμνασίου μέχρι και Β' λυκείου, στο οποίο φέτος συμμετέχουν 192 μαθητές, ενώ άλλοι 66 μαθητές δημοτικού παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα, χωρίς διαμονή, στο χώρο.

Η διευθύντρια του Κέντρου, Γεωργία Τσουλφά, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα θερινά προγράμματα, διάρκειας τριών εβδομάδων, τόνισε πως αφορά "παιδιά με αυξημένες ακαδημαϊκές δεξιότητες τα οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε και κατ' επέκταση μέσα από αυτά ανεβαίνει το μαθησιακό επίπεδο όλης της τάξης".

"Θέλουμε να καλλιεργήσουν τις ακαδημαϊκές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα χαρισματικά παιδιά είναι μια κατηγορία παιδιών, τα οποία συνήθως τα παραμελούμε στα τυπικά σχολεία. Είτε γιατί πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουν από μόνα τους γιατί είναι πολύ καλά, είτε γιατί τα χάνει το σύστημα μας καθώς πολλά από αυτά για να ταιριάξουν στο κλίμα της τάξης κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους", πρόσθεσε η κ.Τσουλφά.

Το Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και έχει λάβει πιστοποίηση από τον ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι μαθητές που έχουν επιλεγεί για τα προγράμματα του CTY Greece περισσότεροι από το 50% των μαθητών έχουν λάβει ολική ή μερική υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα, το 50% των μαθητών προέρχονται από δημόσια σχολεία, το 50% από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και το υπόλοιπο των μαθητών από άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software