Τρώμε και πίνουμε 5 γρ πλαστικό την εβδομάδα – Τί λέει ο ΠΟΥ

Τρώμε και πίνουμε 5 γρ πλαστικό την εβδομάδα – Τί λέει ο ΠΟΥ

Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε από τον διεθνή οργανισμό WWF υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα, περίπου όσο είναι μια πιστωτική κάρτα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όμως εκτιμά ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν κίνδυνο και κάλεσε σε περαιτέρω αξιολόγηση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον και της ενδεχόμενης επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανάλυσης υφιστάμενης έρευνας που σχετίζεται με μικροπλαστικά που υπάρχουν σε πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της, η οργάνωση καλεί επίσης σε μείωση της ρύπανσης του πλαστικού προς όφελος του περιβάλλοντος και σε μείωση της έκθεσης του ανθρώπου σε αυτό. «Είναι επείγον να γνωρίζουμε περισσότερα για την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία γιατί είναι παντού – περιλαμβανομένου του νερού που πίνουμε», αναφέρει η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Προσδιορισμών Υγείας, στην ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα.

«Στη βάση των περιορισμένων πληροφοριών που έχουμε, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στο νερό που πίνουμε δεν φαίνεται να ενέχουν κίνδυνο για την υγεία στα υφιστάμενα επίπεδα. Αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Πρέπει επίσης να σταματήσουμε την αύξηση της ρύπανσης των πλαστικών ανά το παγκόσμιο», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία παρουσιάζει περιληπτικά το τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής για τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό, τα περισσότερα μικροπλαστικά είναι μεγαλύτερα από 150 μικρόμετρα σε διάμετρο και αποβάλλονται από το σώμα, ενώ τα μικρότερα σωματίδια είναι πιο πιθανό να περάσουν στο έντερο και άλλους ιστούς. Ωστόσο τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα.

«Το ότι δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα μικροπλαστικά βλάπτουν, αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα», δήλωσε η Άλις Χόρτον, ερευνήτρια μικροπλαστικών στο Βρετανικό Κέντρο Εθνικής Ωκεανογραφίας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της ΠΟΥ.

Η Τζένιφερ ντε Φρανς, τεχνικός εμπειρογνώμων της ΠΟΥ και μια από της συντάκτριες της αναφοράς, τονίζει την ανάγκη επέκτασης της γνώσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα μικρά σωματίδια όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον αριθμό, το μέγεθος, το σχήμα και τη χημική σύνθεση αυτών των σωματιδίων», τονίζει η ίδια.

Η Μαρία Νεϊρά, διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, εξηγεί ότι αν οι εκπομπές πλαστικών συνεχίσουν με τον παρόντα ρυθμό, σε έναν αιώνα από τώρα τα μικροπλαστικά θα θέσουν σε κίνδυνο τα υδατικά οικοσυστήματα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου.

Powered by TUODY Software