Μπερτομέου: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για Ολυμπιακό στην Euroleague

Μπερτομέου: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για Ολυμπιακό στην Euroleague

Ο ισχυρός άνδρας της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση κι αν μη τι άλλο παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα είπε για τον Ολυμπιακό.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ήταν κατηγορηματικός σε ότι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό και την παρουσία των ερυθρόλευκων στην κορυφαία διοργάνωση.

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον Ολυμπιακό στην Euroleague. Εμείς δεν επεμβαίνουμε σε ζητήματα που αφορούν τις λίγκες, τις εγχώριες διοργανώσεις. Η παρουσία του Ολυμπιακού στη Euroleague δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο κανονισμός που λέει ότι μια ομάδα πρέπει να παίζει στην εγχώρια λίγκα της για να αγωνιστεί στην Euroleague δεν είναι κριτήριο αλλά ένα μέτρο για την ανταγωνιστικότητα των ομάδων. Η άδεια του Ολυμπιακού για συμμετοχή στη Euroleague δεν κινδυνεύει όσο η ελληνική ομάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Euroleague".

Για τα όσα λέγονται για κλειστή λίγκα
"Δεν είμαστε κλειστή λίγκα. Οποιος θέλει παίζει στην Euroleague, αλλά μέσω της άλλης μας διοργάνωσης του EuroCup. Τις wild card τις δίνουμε με μια συγκεκριμένη λογική, με βάση τι είναι πιο συμβατό με την πολιτική μας και με το ποιες χώρες και ομάδες προσαρμόζονται στα όσα ζητάμε για να συμμετέχουν στην Euroleague.

Μας κατηγορούν ότι έχουμε αρνητική επίδραση τις τοπικές λίγκες. Τις τελευταίες εβδομάδες συναντήθηκα με τους περισσότερους προέδρους των λιγκών σε διάφορες χώρες. Όλοι μου είπαν ότι τα πρωταθλήματα τους πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Άρα πως έχουμε αρνητική επίδραση στις τοπικές λίγκες όταν κατά δήλωση τους όλα είναι εντάξει; Από του χρόνου εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παίρνουν εισιτήριο για την Euroleague οι δύο πρώτοι του EuroCup και αυτό μάλλον θα εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν".

Για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων
"Η ποιότητα και ο ανταγωνισμός είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ποσότητα και την ανάγκη για περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια σε βάρος της ποιότητας. Επίσης εάν αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων τότε θα είναι πρακτικά αδύνατον να παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματα κάτι στο οποίο είμαι κατηγορηματικά αντίθετος.

Θέλουμε να εστιαστούμε σε χώρες που μπορούν να ενισχύσουν την αγοραστική μας δύναμη. Η Βιλερμπάν που θα μπει τη νέα σεζόν στην Euroleague και η Μπάγερν θα έχουν το δικαίωμα ενός μικρού συμβολαίου. Όπως ακριβώς έγινε παλαιότερα με την Αρμάνι. Αν πάνε καλά σε μια δοκιμαστική διετή περίοδο τότε θα τους δώσουμε κλειστό δεκαετές συμβόλαιο".

Για τη διαμάχη με τη FIBA
"Δεν έχω μιλήσει με τον νέο γενικό γραμματέα Ανδρέα Ζαγκλή. Στην ουσία δεν έχουμε κάνει κάποια πρόοδο. Όταν η FIBA θέλει να μιλήσουμε θα είμαστε εκεί. Εκείνη όμως πρέπει να βρει μια λύση. Δεν είναι δικό μας θέμα το καλεντάρι αλλά δικό της. Δεν ξέρουμε με ποια βοήθεια θα τα καταφέρουν στο καλεντάρι αλλά για μας το θέμα είναι ένα: Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν όλοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι για όλες ανεξαιρέτως τις αγωνιστικές υποχρεώσεις".

Για τη συνεργασία με την Turkish Airlines που λήγει το καλοκαίρι
"Έχουμε κοινή επιθυμία να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις και καλή χημεία. Θα συζητήσουμε αλλά υπάρχει η καλή διάθεση πέρα από την επιθυμία, τα συμβόλαια και τους όρους συνεργασίας μας".

Για την παρουσία Φενέρ, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ σε συνεχόμενα Final Four
"Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός. Οι καλύτερες ομάδες είναι εδώ όπως ήταν και στα προηγούμενα Final Four. Δεν είναι θέμα τύχης ή κλήρωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος όρος του μπάτζετ που παίζουν στα Final Four αυξήθηκε από 12 σε 24 εκατομμύρια. Για τις ομάδες υπάρχουν κύκλοι. Παλαιότερα τα περισσότερα χρήματα τα επένδυε η Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός. Αυτό είχα απαντήσει και το 2008 στην Μαδρίτη όταν με ρωτούσαν γιατί οι δύο αυτές ομάδες πάνε συνεχώς στα Final Four".

Για τα οικονομικά των συλλόγων και το financial fair play
"Δουλεύουμε συνεχώς σε συνεργασία με την UEFA. Στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα πρόσφατα με τις ποινές σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ και τον έλεγχο στον Παναθηναϊκό ότι οι ομάδες δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Ξέρουμε τα οικονομικά τους αφού ελέγχουμε σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς και τα συμβόλαια των παικτών. Το πρώτο που θέλουμε είναι οι ομάδες μας να είναι ικανές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εμείς προσπαθούμε να τις βοηθάμε να αποκτήσουν έσοδα γιατί δεν μας αρέσει το μοντέλο όπου ένας πρόεδρος-ιδιοκτήτης βάζει από την τσέπη του χρήματα για να συντηρεί την ομάδα του. Εχουμε φτιάξει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να δουλεύει σε αυτά τα θέματα και να βοηθάει τις ομάδες".

Για τη διαφορά στη φορολόγηση των ομάδων της Euroleague
"Ξέρουμε πολύ καλά τους κανονισμούς και τους νόμους των χωρών. Είναι μειονέκτημα ότι λειτουργούμε με πολλούς νόμους σε πολλές χώρες και όχι με ένα ενιαίο. Ζούμε με αυτό που υπάρχει. Το έχουμε συζητήσει και με τις ομάδες το θέμα της φορολόγησης και οι ιδιοκτήτες τους το ξέρουν πολύ καλά.

Με εξαίρεση την Τουρκία και τη Ρωσία σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν ομάδες της Euroleague η φορολόγηση είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα η φορολόγηση. Αλλού είναι τα θέματα. Για παράδειγμα η Μακάμπι και η Μπάγερν έχουν άλλες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Επίσης το θέμα των χορηγιών και της διαφήμισης λειτουργεί πολύ διαφορετικά στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Κάπως έτσι το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο. Αυτό που χάνουν κάποιες ομάδες από την υψηλή φορολόγηση στις χώρες τους μπορούν να το κερδίσουν με άλλους τρόπους (εισιτήρια, χορηγίες κλπ.). Δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα έσοδα. Η τεράστια διαφορά είναι πόσο πληρώνουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων.

Τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Ζάλγκιρις, η Μπάγερν και η Μακάμπι που είναι ομάδες που επιβιώνουν και κερδίζουν χρήματα χωρίς να έχουν την ανάγκη ενός πλούσιου ιδιοκτήτη. Αλλά η Μπάγερν έχει εμπορικό τμήμα με 20 άτομα, η Ζάλγκιρις με άλλα τόσα και η Μακάμπι με 30 στελέχη".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software