Επόμενη στάση Βουλγαρία μέσω e-πλατφόρμας

Επόμενη στάση Βουλγαρία μέσω e-πλατφόρμας
Μια χρηστική, διαδικτυακή πλατφόρμα πλοήγησης για τον σχεδιασμό των ταξιδιών από την Κεντρική Μακεδονία στη Βουλγαρία και αντίστροφα, είναι στον "αέρα" από τις αρχές του 2014.

Η νέα πλατφόρμα προσφέρει πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές στους ταξιδιώτες, τόσο ως προς τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν για να φθάσουν στον προορισμό τους, όσο και ως προς τον "εμπλουτισμό" των ταξιδιών με δραστηριότητες- από "εξορμήσεις" σε καταστήματα με προσφορές, μέχρι πολιτιστικές δράσεις.

Πρόκειται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα easy trip (www. easy-trip.eu) που στοχεύει στη βελτίωση της διασυνοριακής προσβασιμότητας μεταξύ των περιοχών που συμμετέχουν στο έργο "Easy Trip GR-BG E-MOBILITY SOLUTIONS".

Η πλατφόρμα πλοήγησης έρχεται για να... λύσει τα χέρια των ταξιδιωτών από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βουλγαρίας που συμμετέχουν στο έργο, επεσήμανε η υπάλληλος του τμήματος προγραμματισμού και ανάπτυξης του δήμου Θέρμης Εύη Παπανικολάου.

Έτσι, με ένα... κλικ στην ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, μέσω του υπολογιστή τους, του tablet ή του smartphone που διαθέτουν να σχεδιάσουν το ταξίδι τους, δημιουργώντας τη δική τους βέλτιστη διαδρομή.

Επιλέγοντας από τα διαθέσιμα φίλτρα ανά κατηγορία (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Εκδηλώσεις, Προσφορές, Σημεία Ενδιαφέροντος κ.λπ.), θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους, όπως ακριβώς επιθυμούν.

Η ειδικά αυτή σχεδιασμένη διαδικτυακή εφαρμογή, δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν περιοχές σε Κεντρική Μακεδονία και Βουλγαρία, έχοντας τη δυνατότητα να χαράξουν πορεία μέσα από μια περιβαλλοντικά φιλική δρομολόγηση με ακριβείς πληροφορίες πλοήγησης, να ενημερωθούν για την κίνηση στους δρόμους, να μάθουν λεπτομέρειες για τη στάθμευση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τουριστικές πληροφορίες, αλλά και όσες είναι απαραίτητες για την οδική ασφάλεια.

Πέρα απ' αυτά, το Easy Trip προβάλλει και δίνει πληροφορίες για τις τοπικές αγορές και τις προσφορές τους, τη διαμονή και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε κάθε μία από τις πόλεις που συμμετέχουν.

Ήδη, στον δήμο Θέρμης, η ανταπόκριση των επαγγελματιών ήταν θετική και προχώρησαν σε καταχώρηση των καταστημάτων τους και των προσφορών τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα και στόχος του ΕΚΕΤΑ (ηγετικός εταίρος του έργου), είναι να κάνει τέτοιου είδους συναντήσεις με τους εμπορικούς συλλόγους των περιοχών που εμπλέκονται για να τους δείξει τον τρόπο καταχώρησης στην πλατφόρμα, συμπλήρωσε η κ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πλαίσιο ανάπτυξης του έργου, "καθημερινά από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας διέρχονται 50.000 οχήματα, που εκτελούν μετακινήσεις από και προς τις δύο χώρες κυρίως για λόγους αναψυχής, αλλά και για άλλους λόγους (εργασία, υγεία, κ.λπ.).

Ο μεγάλος αριθμός των μετακινουμένων, παράλληλα με το γεγονός ότι το σημαντικό ποσοστό των ταξιδιών αυτών εκτελείται από οχήματα ιδιωτικής χρήσης ελλείψει εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, έχει ως αποτελέσματα την αύξηση της κυκλοφορίας, τις καθυστερήσεις και τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο".

Τα παραπάνω προβλήματα αυξάνονται κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και των αργιών, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και συμφορημένα τμήματα οδικού δικτύου να παρατηρούνται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς παροχής πληροφόρησης στους ταξιδιώτες, πριν ή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε θέματα σχετικά με την κινητικότητα ή σε θέματα σχετικά με τους προορισμούς, (όπως π.χ. πληροφορίες δρομολόγησης, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, θέσεις στάθμευσης κλπ.), οδηγούν σε περιττές μετακινήσεις, αύξηση του συνολικού χρόνου ταξιδιού, καθυστερήσεις και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, επισημαίνεται.

Το έργο στοχεύει και στην παροχή ειδικών πληροφοριών στους ταξιδιώτες, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα σε σχέση με τη διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου, των διαφορετικών κανονισμών (π..χ, όριο ταχύτητας σε κάθε χώρα).

Το έργο "Easy Trip GR-BG E-MOBILITY SOLUTIONS" χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 1.001.025,00 ευρώ.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών/Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ). Στο εταιρικό σχήμα, πέρα από το δήμο Θέρμης, συμμετέχουν και ο δήμος Μπάνσκο, το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Σερρών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο δήμος Κρούμοβγκραντ.
Powered by TUODY Software