Η NSA είχε πράκτορες σε όλον τον κόσμο

Η NSA είχε πράκτορες σε όλον τον κόσμο
Μερικές φορές αναρωτιόμαστε πώς η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έφτασε σε ένα τόσο ευρύ φάσμα λειτουργίας επιτήρησης σε όλο τον κόσμο – η οποία φαίνεται από πολλά απόρρητα έγγραφα που έχουν κυκλοφορήσει από τον πρώην πράκτορα, Edward Snowden.

Αυτό το κατόρθωμα της NSA δεν επιτεύχθηκε από πράκτορες που βρίσκονταν στην έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από μυστικούς πράκτορες που εργάζονταν σε ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα για να διεισδύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο ξένα δίκτυα και συσκευές, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το The Intercept.

Η NSA παρακολουθεί ξένα δίκτυα και κέντρα δεδομένων


Το τελευταίο έγγραφο από το γραφείο του Snowden αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “φυσική ανατροπή” (physical subversion), σύμφωνα με το οποίο μυστικοί πράκτορες της NSA διεισδύουν σε ξένα δίκτυα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και σε συστήματα στην παγκόσμια βιομηχανία των επικοινωνιών και, ενδεχομένως, ακόμη και ορισμένων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το έγγραφο περιγράφει τις λεπτομέρειες σχετικά με διάφορες δραστηριότητες στον τομέα που αφορούν τις επιθέσεις σε δίκτυο υπολογιστών – πληροφορίες που υπάρχουν στο λεγόμενο «μυστικά πυρήνα» της NSA, σε ένα σύστημα με την κωδική ονομασία «Sentry Eagle». Το έγγραφο έχει ημερομηνία από το 2004, αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η NSA έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της από τότε.

Προηγούμενα έγγραφα επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές εταιρείες που παρείχαν στην υπηρεσία τεράστιες ποσότητες δεδομένων πελατών, συμπεριλαμβανομένων αρχείων τηλεφώνου και e-mail και, επίσης, αποκάλυψαν ότι η προσπάθεια της NSA να παραβιάσει άλλα συστήματα ή να συνεργαστεί με ιδιωτικές επιχειρήσεις, είχε σκοπό να αποδυναμώσει τα δικά τους συστήματα κρυπτογράφησης, αλλά η τελευταία αναφορά καθιστά σαφές ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει ενσωματώσει εργαζόμενους σε ξένες, καθώς και εγχώριες, “εμπορικές οντότητες.” Αλλά, είναι ασαφές κατά πόσον αυτές οι “εμπορικές οντότητες” είναι Αμερικανικές ή ξένες ή και τα δύο.

Πηγή: SecNews

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software