"Το Ίντερνετ είναι δικαίωμα" λέει ο πατέρας του Διαδικτύου

"Το Ίντερνετ είναι δικαίωμα" λέει ο πατέρας του Διαδικτύου
Ο επονομαζόμενος και «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι δήλωσε ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και άσκησε κριτική κατά της αυξανόμενης λογοκρισίας που ασκούν σε αυτό οι κυβερνήσεις.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του Διαδικτύου, υποστήριξε ότι περίπου το 38% των χωρών αρνούνται στους πολίτες τους την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Ο ίδιος είπε ότι σε άνω του 84% των χωρών του κόσμου -από 63% που ήταν το 2013- οι νόμοι, που απαγορεύουν την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο, είναι είτε ανεπαρκείς ή ανύπαρκτοι, ενώ περιορισμένη ή ευρεία λογοκρισία στο Ίντερνετ παρατηρείται στο 38% των χωρών, από 32% που ήταν το 2013.

"Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί το Ίντερνετ ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης ως προς την παραχώρηση του δικαιώματος στους πολίτες πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι οι: Υεμένη, Μιανμάρ (Βιρμανία) και Αιθιοπία, ενώ οι Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Δημοσιεύματα του Τύπου που βασίστηκαν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες τις οποίες έκλεψε ο πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψαν το εύρος των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, περιλαμβανομένων των αιτημάτων που υπέβαλαν κατάσκοποι σε εταιρείες τηλεφωνίας και τεχνολογίας.
 
Powered by TUODY Software