Δορυφόροι και drones στην υπηρεσία της γεωργίας

Δορυφόροι και drones στην υπηρεσία της γεωργίας
Στην υπηρεσία της γεωργίας τίθενται τα τελευταία χρόνια δορυφόροι, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τηλεμετρικοί αισθητήρες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα αλλά και την περιβαλλοντική προστασία.

Οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "The role of Earth Observation in Agriculture: towards creating reliable data and new services for a competitive Agri-Sector; The case of AGRO_LESS", το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Μάλιστα, την εμπειρία τους μετέφεραν κορυφαίες προσωπικότητες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η γενική διευθύντρια της Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης (GEO) των Ηνωμένων Εθνών, Μπάρμπαρα Ράιαν (Barbara Ryan) και επιστήμονες που εκπροσωπούν εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο "Κοινές Στρατηγικές Αναφοράς για τις Αγροτικές Δραστηριότητες Μειωμένων Εισροών" με ακρωνύμιο "AGRO_LESS", του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε η συμβολή των αξιόπιστων δεδομένων και των νέων υπηρεσιών που δημιουργούνται από την Παρατήρηση Γης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα ενώ παράλληλα, μέσα από συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, καταδείχθηκε η αξία νέων σύγχρονων εργαλείων.

Τα αποτελέσματα και η εμπειρία από το έργο AGRO_LESS θα συζητηθούν σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα και τις μελλοντικές προοπτικές των πρακτικών της γεωργίας μειωμένων εισροών, όχι μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

"Οι εταίροι του έργου ευελπιστούν ότι το συνέδριο αυτό θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ευρύτερης διατομεακής δικτύωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω σε θέματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software