Στο Τέξας οι γυναίκες κάνουν μόνες τους αμβλώσεις

Στο Τέξας οι γυναίκες κάνουν μόνες τους αμβλώσεις

Στο Τέξας η νομοθεσία απαγορεύει στις γυναίκες την πρόσβαση στις κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις και έτσι αυτές επιχειρούν να κάνουν μόνες τους τη διαδικασία.

Για πρώτη φορά πανεπιστήμιο της αμερικανικής πολιτείας επιχείρησε να καταμετρήσει τις γυναίκες που κάνουν μόνες τους άμβλωση.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι μεταξύ 100.000 και 240.000 γυναίκες έχουν επιχειρήσει να κάνουν μόνες τους άμβλωση και ότι το Τέξας κατέχει τα πρωτεία σε σχέση με τις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες.

Οι Λατινοαμερικάνες και οι φτωχές γυναίκες είναι εκείνες που, όπως διαπιστώθηκε, κατέφυγαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την απέλπιδα πρακτική.

Άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί τις γυναίκες σε μια τέτοια απόφαση είναι η η διαθεσιμότητα των φαρμάκων που προκαλούν αυτόματη αποβολή πολύ κοντά στο Τέξας και συγκεκριμένα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι περισσότερες ερωτηθείσες απάντησαν ότι ο συχνότερος τρόπος άμβλωσης που επέλεξαν ήταν η χρήση φαρμάκων, ενώ άλλες έκαναν χρήση βοτάνων ή σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε εναλλακτικές θεραπείες, αλκοόλ, παράνομων ναρκωτικών ή ορμονικών σκευασμάτων ή κατέφυγαν σε σκληρότερες μεθόδους, χτυπώντας ή τσιμπώντας την κοιλιά τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ακολουθούν την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να κάνει δεκτή μία υπόθεση που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα ενός νόμου του Τέξας, γνωστού ως HB 2, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις γυναικολογικές κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις αφήνοντας έτσι σε ολόκληρη την πολιτεία μόνο 10 κλινικές για τα 5,4 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Το 22% από τις 779 ερωτηθείσες απάντησαν ότι είτε οι ίδιες είτε κάποια γυναίκα που γνωρίζουν έχει τερματίσει ή έχει επιχειρήσει να τερματίσει μόνη της εγκυμοσύνη εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, το 34% απάντησαν ότι τάσσονται κατά της άμβλωσης, αλλά ότι κατανοούν τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα να αποφασίσει να τερματίσει μόνη της μία εγκυμοσύνη.

Ο δρ Ντάνιελ Γκρόσμαν, καθηγητής στο τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι ένας πιο περιοριστικός νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερες γυναίκες στην αναζήτηση επιλογών εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

«Καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες μίας κλινικής γίνεται δυσκολότερη στο Τέξας, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες γυναίκες να αισθανθούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», είπε ο Γκρόσμαν.

Powered by TUODY Software