Η νέα γενιά Κινέζων παντρεύονται όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία

Η νέα γενιά Κινέζων παντρεύονται όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία

Μεγαλώνοντας με διαφορετικές αξίες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική κοινωνία, πολλοί νέοι Κινέζοι που ζουν στις μεγάλες πόλεις παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία.

Ο 32χρονος Ζανγκ Σιτζία δεν βλέπει γάμο ή πατρότητα στο άμεσο μέλλον, παρά την πίεση των γονιών του. «Σε αυτή τη φάση της ζωής μου το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι η καριέρα μου», λέει ο Ζανγκ ο οποίος εργάζεται σε μία κρατική επιχείρηση στο Χανγκτζόου, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Τσετσιάνγκ.

Οι τελευταίες στατιστικές που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα κινεζικές τοπικές αρχές δείχνουν μία αυξανόμενη τάση στις ηλικίες γάμου μεταξύ των Κινέζων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Ζανγκ. Πέρυσι, ο αριθμός των γάμων που καταγράφηκε στο Χανγκτζόου έφθασε τις 65.600.

Η μέση ηλικία των ανδρών και των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο ήταν περίπου 29 και 27 αντίστοιχα, σε σχέση με το 2014 που οι αντίστοιχες ηλικίες ήταν 28 και 26. Η τάση αυτή εμφανίζεται και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες παράκτιες όπου το 2017 η μέση ηλικία γάμου για τον πρώτο γάμο ανέβηκε στα 26 από τα 22 που είναι για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες.

«Ο γάμος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και φυσικά η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση», λέει ο Ζουγουέι, δημογράφος στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Το 2013 η Κίνα είχε περίπου 170 εκατ. εργένηδες σε ηλικία γάμου, σύμφωνα με την εταιρία Southwest Securities.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην τάση να καθυστερούν τον γάμο ακόμα ή να τον αποκλείουν εντελώς, στην αύξηση των διαζυγίων καθώς και σε μία βαθιά αλλαγή στις αντιλήψεις των νέων επιλέγοντας να παραμένουν εργένηδες. Ο Ζουγουέι πιστεύει ότι η τάση να παντρεύονται οι σημερινοί Κινέζοι σε όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται και με το γεγονός ότι πλέον αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις σπουδές, αλλά και στο γεγονός της αύξησης του κόστους ζωής στα αστικά κέντρα.

«Στην ίδια ηλικία οι γονείς μας ήταν ήδη παντρεμένοι, εμείς όμως εξακολουθούμε να σπουδάζουμε στο κολέγιο», λέει η 20χρονη φοιτήτρια Τσίου Ρουιμίν και τονίζει ότι δεν πρόκειται να παντρευτεί και να κάνει παιδιά έως ότου καταφέρει να κερδίζει τόσα χρήματα ώστε να ανταπεξέρχεται στο κόστος ενός διαμερίσματος και στα έξοδα που προϋποθέτει το μεγάλωμα των παιδιών στο Χανγκτζόου.

Ο Μι Χονγκ, επικεφαλής τμήματος του Ινστιτούτου Μελετών Πληθυσμού και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Τσετσιάνγκ, θεωρεί ότι σημαντικός λόγος για αναβολή του γάμου στα αστικά κέντρα είναι και η διαφοροποίηση μεταξύ αγάπης και γάμου.

«Συνήθισα να είμαι εργένης. Μπορώ να φροντίζω μόνος μου τον εαυτό μου, να ταξιδεύω όπου θέλω και να κάνω φίλους όποιους θέλω. Ο γάμος δεν είναι τόσο σημαντικός», λέει ο Γιν Γουάν, καθηγητής σε κολέγιο.

Ωστόσο, οι γάμοι σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν και την αρνητική τους πλευρά, όπως η μείωση της γεννητικότητας, η μείωση του εργαζόμενου πληθυσμού και η επιτάχυνση του γήρατος. Σε μια κουλτούρα που ο θεσμός της οικογένειας έχει βαθιές ρίζες, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στον γάμο των παιδιών τους.

Σταδιακά όμως πολλοί δέχονται πλέον τις αποφάσεις και τον νέο τρόπο ζωής των παιδιών τους. Ο Ζανγκ ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο σε ραντεβού που του είχαν κανονίσει οι γονείς του, πριν βρει το θάρρος να τους πει τι σκέφτεται. «Τους εξήγησα ότι σήμερα οι νέοι δεν θέλουν να παντρευτούν οποιονδήποτε. Θέλουν μία σχέση που να βασίζεται στην αγάπη. Τελικά σεβάσθηκαν την άποψή μου».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software