Ουγγαρία: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και εμάς

Ουγγαρία: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και εμάς

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ήταν επίσης θύμα του προγράμματος παρακολουθήσεων των ΗΠΑ και απείλησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «βαθιές» αλλαγές στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

«Είναι προφανές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν πληροφορίες για την Ουγγαρία», δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός προεδρίας Γιάνος Λάζαρ.

«Το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά τη φύση των σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Λάζαρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι εξέφρασε την ελπίδα να «μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ, δύο χώρες που είναι «φίλες» και «σύμμαχοι».

Οι δύο υπουργοί έκαναν τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε για να ερευνήσει τις πιθανές δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στην Ουγγαρία.

Η επιτροπή, οι συζητήσεις της οποίας είναι απόρρητες, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν. Η νέα αμερικανίδα πρεσβευτής στη Βουδαπέστη έχει ήδη κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Οι παρακολουθήσεις της NSA και ο σάλος που έχουν προκαλέσει την Ευρώπη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της 50ής Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στο Μόναχο.


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software