Γιατί η Γερμανία παρακολουθεί την Τουρκία;

Γιατί η Γερμανία παρακολουθεί την Τουρκία;

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι αποκαλύψεις ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επικοινωνίες στην Τουρκία, παρά  το γεγονός ότι η χώρα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης -που επικαλείται η FAZ- επιβεβαιώνουν ουσιαστικά ότι η Τουρκία ήταν στόχος και εξηγούν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Τουρκία είναι - έστω και ως σύμμαχος- ειδική περίπτωση και οι παρακολουθήσεις γίνονται επειδή η Άγκυρα «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι».

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση της αμερικανικής NSA που παρακολουθούσε επικοινωνίες στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τότε ότι «παρακολουθήσεις δεν γίνεται να υπάρχουν μεταξύ φίλων».

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η FAZ εξηγούν ότι «δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτό ισχύει για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα, ανέφεραν, «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι».

Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία έχει «άμεση σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», συνεχίζουν οι αξιωματούχοι, παραπέμποντας όχι μόνο στο ΡΚΚ αλλά και σε «ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς».

Επιπλέον όμως, αναφέρουν ως «γνωστό» ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει πολιτικές της στοχεύσεις μέσω τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία.

Ενδεικτικό για το πώς βλέπει η Τουρκία όλα αυτά, είναι ο τίτλος που βάζει η Millyet: «Η Γερμανία θεωρεί σύμμαχο, αλλά όχι φίλο την Τουρκία».

 

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software