H Ελλάδα στόχος γερμανικής παρακολούθησης;

H Ελλάδα στόχος γερμανικής παρακολούθησης;
Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Γερμανία λαμβάνει το θέμα των παρακολουθήσεων αμερικανών και τούρκων αξιωματούχων, τις οποίες αποκάλυψαν γερμανικά ΜΜΕ, ενώ στέλεχος των Πρασίνων έθεσε το ερώτημα αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των γερμανικών παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, διερωτήθηκε εάν μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται είναι και η Ελλάδα.

Πάντως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Κριστιάνε Βιρτς, δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις αποκαλύψεις που θέλουν την γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να κατασκόπευσε αμερικανούς και τούρκους αξιωματούχους, ωστόσο περιορίστηκε να πει πως οι παρακολουθήσεις επιβλέπονται από κυβερνητική επιτροπή της οποίας οι εργασίες και οι αποφάσεις είναι απόρρητες.

Ερωτηθείσα εάν η Τουρκία θεωρείται «φίλη χώρα» για τη Γερμανία -μετά την δήλωση εκπροσώπου της BND ότι η Γερμανία έχει ως αρχή να μην κατασκοπεύει φίλες χώρες- η Βιρτς δήλωσε ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς» και αναφέρθηκε στην Συρία και στο Ιράκ.

Ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Έμπερχαρντ Πολ συναντήθηκε με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερντογάν Ισκάν, αλλά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο διπλωμάτης «εκλήθη» από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

«Κατηγορηματικά, δεν επρόκειτο για κλήση. Η συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά προκειμένου να διευκρινιστεί το δημοσίευμα», δήλωσε.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ - Έκαρντ τόνισε ότι «οι ενέργειες κατασκοπίας της BND είναι σοβαρή υπόθεση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει» και κάλεσε την Καγκελάριο να δώσει εξηγήσεις, σχετικώς με το «από πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε για τις δραστηριότητες της BND και πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η έκταση της κατασκοπίας».

Σε διαφορετική γραμμή ο βουλευτής των Πρασίνων και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιούργκεν Τριτίν υπεραμύνθηκε της δράσης της BND και συνέστησε «λιγότερη μεμψιμοιρία, περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη αντίσταση στην κατασκοπία».

Πρόσθεσε ότι μία τυχαία συνακρόαση τηλεφωνημάτων υπουργών είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την συστηματική παρακολούθηση του υπηρεσιακού τηλεφώνου της Καγκελαρίου.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της ΚΟ Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε να προωθηθεί «τουλάχιστον μία ευρεία μεταρρύθμιση του ελέγχου της μυστικής υπηρεσίας», υποστηρίζοντας ότι «η BND προφανώς προσπαθεί συστηματικά να αποφύγει τον έλεγχο του κοινοβουλίου».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ (CDU) χαρακτήρισε την ενδεχόμενη δραστηριότητα της BND αναφορικά με την Τουρκία και δήλωσε ότι «σίγουρα υπάρχουν καλοί λόγοι (για την παρακολούθηση)».

Το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε (Πράσινοι) δήλωσε ότι «διερωτάται κανείς εάν ίσως υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τις οποίες να παρακολουθούσε η BND, π.χ. η Ελλάδα» και επισήμανε ότι η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει ότι δεν κατασκοπεύει κανείς φίλους και είναι αποτροπιαστικό, ενώ τονίζει επίσης ότι πρέπει τώρα η κυβέρνηση να πει τι γνώριζε και πότε η Καγκελαρία για τις δραστηριότητες της BND.

Ο πρώην πρόεδρος της BND Χανσγιέργκ Γκάιγκερ τάχθηκε υπέρ της κατάρτισης κώδικα τιμής, στο πλαίσιο του οποίου όλες οι χώρες της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ θα δεσμεύονται να μην κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software