Τουρκία: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πάπας

Τουρκία: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πάπας
Σημαντική επίσκεψη στην Τουρκία και το Oικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι αρχίζει την Παρασκευή ο Πάπας Φραγκίσκος, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί με την άρση των αναθεμάτων και την έναρξη του θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών, στη δεκαετία του '60.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος στην Άγκυρα ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού, θα βρεθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες και η βία στην ευρύτερη περιοχή.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους να προσευχηθούν, ώστε το ταξίδι αυτό να φέρει την ειρήνη και τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των θρησκειών, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση με το τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Ποντίφικας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ρώμη

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αφού συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Από 20% του συνολικού πληθυσμού στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χριστιανοί σήμερα στην Τουρκία αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού.

Παρά τα βήματα προς την αναγνώριση θρησκευτικών ελευθεριών, ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα είναι ακόμα μακρύς και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή.

Το αποστολικό ταξίδι έρχεται οκτώ χρόνια μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ',
όταν αναφορές του Γερμανού Ποντίφικα, σε κείμενα βυζαντινής θεολογίας της εποχής της μάχης του Μάτζικερτ (13ος αιώνας) θεωρήθηκαν "αντιισλαμικές" και υπαινιγμός "για τα δεινά που έφερε ο Μωάμεθ στην ανθρωπότητα". Οι αναφορές είχαν προκαλέσει την οργή όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως και ο προκάτοχός του, θα επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' είχε σταθει εκεί σιωπηλός , σε ένδειξη σεβασμού προς το Ισλάμ, ενώ η Αγία Έδρα είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για "προσευχή".

Η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Την Κυριακή, ο Ποντίφικας θα συμμετάσχει στη "Θρονική (για το Οικουμενικό Πατριαρχείο) Εορτή" του Αγίου Ανδρέα και θα παραστεί στην πανηγυρική λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software