"Η Παιδεία, αντίδοτο της φυγής ισλαμιστών προς το ΙΚ"

"Η Παιδεία, αντίδοτο της φυγής ισλαμιστών προς το ΙΚ"
Την Παιδεία, ως "αντίδοτο" στη φυγή ισλαμιστών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προς τα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, προτείνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σελβεντίν Μπεγκάνοβιτς, ιμάμης από το χωριό Τρνόβι στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το όνομα του Σελβεντίν Μπεγκάνοβιτς βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης πριν από λίγο καιρό, όταν μέσα σε μόλις έναν μήνα δέχθηκε τρεις επιθέσεις, λόγω της συνεχούς κριτικής που ασκούσε τόσο μέσα από τα κηρύγματά του στο τζαμί όσο και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα στους ισλαμιστές από τη Βοσνία που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

"Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος Μουσουλμάνους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το να μάχονται στη Συρία. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους και να τους βάλεις στον σωστό δρόμο" τονίζει, αν και, όπως παραδέχεται, "κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο" και ίσως η μόνη οδός για να επιλυθεί το δύσκολο αυτό ζήτημα είναι δια μέσου της Ισλαμικής Κοινότητας στη χώρα.

Ο ιμάμης, ο οποίος προκάλεσε την οργή ορισμένων "σκληροπυρηνικών" και για την "ερμηνεία" που δίνει στο τζιχάντ (ως "μάχη" κατά της ανεργίας και της προστασίας των κοινωνικά αδύναμων) θεωρεί πως ο κύκλος των επιθέσεων που "άνοιξε" πριν από μερικούς μήνες εναντίον του -πλην των τριών σε έναν μήνα, άλλες τέσσερις- δεν θα κλείσει.

"Οι επιθέσεις εναντίον μου προέρχονται από ανθρώπους που ερμηνεύουν με λάθος τρόπο το Ισλάμ και τους κανόνες του. Βεβαίως και περιμένω νέες επιθέσεις καθώς μιλάω δημόσια για τους κινδύνους που 'παράγει' ο ριζοσπαστισμός και ο εξτρεμισμός" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μόλις προχθές, έξω από το σπίτι οικογένειας που διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον ιμάμη, στο Μόσταρ της Βοσνίας, άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, γεγονός που μερίδα των βοσνιακών μέσων ενημέρωσης έσπευσε να συνδέσει με τις επιθέσεις κατά του ίδιου του Μπεγκάνοβιτς.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβινι Άβαζ του Σαράγεβο, η ίδια οικογένεια έχει γίνει στόχος συνολικά 20 επιθέσεων!

Ωστόσο, ο Μίρσαντ Κεσέροβιτς, έξω από το σπίτι του οποίου είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, αν όντως οι επιθέσεις σχετίζονται με τις επιθέσεις κατά του ιμάμη φίλου του, αλλά επεσήμανε πως, χρονικά, συμπίπτουν.

Το Ισλάμ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Σύμφωνα με το World Factbook 2013 της CIA, οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 48% των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ακολουθούν οι Σέρβοι με 37,1% και οι Κροάτες με 14,3%.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ ήταν σχεδόν άγνωστο στην -κατά πλειοψηφία- κοσμική βάση των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, έως τη δεκαετία του 1990, όταν οι "άνεμοι" του πολέμου στα Βαλκάνια έφεραν στην περιοχή διάφορους μουτζαχεντίν, που τάχθηκαν στο πλευρό των μουσουλμανικών δυνάμεων, απέναντι στις επιθέσεις των Σέρβων.

Αυτοί οι μαχητές, αρκετοί εκ των οποίων εγκαταστάθηκαν στη Βοσνία, "αγκάλιασαν" μια ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ, την αντίθεσή της για την οποία έχει, ωστόσο, επανειλημμένα εκφράσει η Ισλαμική Κοινότητα της βαλκανικής χώρας.

Ο επικεφαλής της Κοινότητας Χουσεΐν Καβάζοβιτς έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τους ομοθρήσκους του στη Βοσνία να μην παρασύρονται από εξτρεμιστικές ρητορικές που στόχο έχουν να τους "τραβήξουν" στις μάχες στη Συρία. "Δουλειά μας είναι να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι το κακό δεν μπορεί να έχει καμιά αιτιολογία" έχει δηλώσει κατά καιρούς.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, οπότε και ξεκίνησε μια διεθνής εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η Βοσνία δέχθηκε πιέσεις -κυρίως από την Ουάσιγκτον- να συλλάβει ή ακόμη και να απελάσει μεμονωμένα άτομα με ενδεχόμενες διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ένας ισλαμιστής καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη για πυροβολισμούς κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο, έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ προηγουμένως ένας Αμερικανός πολίτης, που είχε, ωστόσο, γεννηθεί στη Βοσνία, καταδικάστηκε σε ισόβια για τον σχεδιασμό επιθέσεων στη Νέα Υόρκη, το 2009.

Η Σαουδική Αραβία έχει χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί και Ισλαμικό Κέντρο στα Βαλκάνια, στο Σαράγεβο, ενώ χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παράσχει οικονομική βοήθεια στο βαλκανικό αυτό κράτος κι έχουν υλοποιήσει σειρά επενδύσεων.

Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν η διευθύντρια τού think-tank Populari Αλίντα Βράτσιτς στο "The National", οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας έχουν διαφορετική αίσθηση του Ισλάμ. "Είμαστε μουσουλμάνοι αλλά αισθανόμαστε διαφορετικοί μουσουλμάνοι από ό,τι αυτοί στην Τουρκία και την Αίγυπτο, για παράδειγμα. Είμαστε Ευρωπαίοι" είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το... επικίνδυνο "τάνγκο" Ισλάμ και εθνικισμού

Μερίδα πολιτικών αναλυτών στη Βοσνία και το εξωτερικό έχουν κατά καιρούς επισημάνει το -κατά καιρούς- επικίνδυνο... τάνγκο μεταξύ Ισλάμ και εθνικισμού στη βαλκανική αυτή χώρα, όπου ενίοτε, στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας "επιστρατεύουν" μια ρητορική υψηλών τόνων, που "φλερτάρει" με τα άκρα, προκειμένου να απαντήσουν στις επίσης εθνικιστικές "κορώνες" Σέρβων και Κροατών.

Ο προηγούμενος επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας Μούσταφα Τσέριτς είχε προωθήσει μια πιο πολιτική εκδοχή του Ισλάμ προκειμένου να τονώσει το εθνικό αίσθημα των ομοθρήσκων του στη Βοσνία και συχνά υποστήριζε πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αν και πολυεθνοτική χώρα, θα πρέπει να είναι ένα κράτος-έθνος για τους Μουσουλμάνους, αφού τόσο οι Κροάτες όσο και οι Σέρβοι έχουν ήδη τα δικά τους κράτη.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η πληθώρα των μη παραδοσιακών σαλαφιτικών και άλλων ισλαμικών ομάδων που έχουν σχηματιστεί στο περιθώριο της βοσνιακής κοινωνίας είναι μικρές, διασπασμένες και μη βίαιες και θεωρούν πως πρωταρχικό μέλημα της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας θα πρέπει να είναι η περαιτέρω κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Powered by TUODY Software