Βρετανία: Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βρετανία: Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνουν στήθος με στήθος τους δύο παραδοσιακούς αντιπάλους, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα, με 34% της πρόθεσης ψήφου, επίδοση που επιβεβαιώνει τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Σύμφωνα με τον συγκερασμό των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών που κάνει το BBC, το ευρωφοβικό και λαϊκιστικό Ukip βρίσκεται στην τρίτη θέση με 13%, μπροστά από τους Φιλελευθέρους που εξασφαλίζουν το 8% της πρόθεσης ψήφου και τους Πράσινους που έπονται με 5%.

"Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες", δηλώνει ο Γκίντεον Σκίνερ, διευθυντής έρευνας του ινστιτούτου Ipsos Mori.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιδόσεις των μη παραδοσιακών κομμάτων είναι "όλες πολύ καλές, είτε πρόκειται για το Ukip, τους Πράσινους που καταγράφουν ρεκόρ δημοφιλίας και το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα".

Τα ποσοστά τους αντανακλούν την εξέλιξη του βρετανικού πολιτικού τοπίου από τον δικομματισμό σε έναν πολυκομματισμό που έδωσε θέση στη συγκρότηση της πρώτης από το 1945 κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, το 2010.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 326 βουλευτών.

Από το 2013 πλήττονται από το Ukip (το οποίο αντλεί τους ψηφοφόρους του κυρίως από τη δεξαμενή του Συντηρητικού Κόμματος και συμπληρωματικά από το Εργατικό Κόμμα) και από το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα που προβλέπεται ότι θα στερήσει από το Εργατικό Κόμμα τις περισσότερες από τις 59 έδρες που διακυβεύονται στην Σκωτία.

Ο Γκίντεον Σκίνερ δηλώνει ότι, αν και είναι σχεδόν απίθανη η μεταβολή των προβλέψεων την τελευταία στιγμή, ταυτόχρονα "είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετάφραση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων σε προβλέψεις για τον αριθμό των εδρών" στη Βουλή των Κοινοτήτων εξαιτίας του πλειοψηφικού, μονοεδρικού εκλογικού συστήματος.

Έτσι, αν και αναμένεται ότι το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα εξασφαλίζει 3,5% έως 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, είναι πιθανόν να καταλήξει με την εξασφάλιση 40 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αντίθετα, το Ukip που εξασφαλίζει 10% έως 15% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, είναι πιθανόν να καταλήξει να μην λάβει παρά μία και μοναδική έδρα στο Ουεστμίνστερ, εξηγεί ο Τζακ Μπλούμενο, ειδικός επί των δημοσκοπήσεων στο London School of Economics.

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις, το Ukip είναι πιθανόν να εξασφαλίσει μέχρι και τρεις έδρες.Οι Φιλελεύθεροι, με το 8% των ψήφων, είναι πιθανόν να μετατρέψουν αυτήν την σχετικά ισχνή δημοφιλία σε 25 έδρες, ενώ οι Πράσινοι είναι πιθανόν να εξασφαλίσουν μία έδρα.

Μεταξύ των αγνώστων παραγόντων βρίσκεται το επίπεδο της αποχής, για το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι υψηλό, χωρίς να μπορούν να σταθμίσουν τις συνέπειές του.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software