Πάπας: Να υπερισχύσουν οι αξίες, όχι το κέρδος

Πάπας: Να υπερισχύσουν οι αξίες, όχι το κέρδος
Στην ανάγκη να υπερισχύσουν οι αξίες και όχι το κέρδος στην σύγχρονη κοινωνία, αναφέρθηκε εκ νέου ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση της Τετάρτης.

"O στόχος της παραγωγικότητας δεν μπορεί να κρατά υπό ομηρία την οικογένεια. Όταν η εργασία τελεί υπό την ομηρία της λογικής του κέρδους και δεν εκτιμά την στοργή και τα αισθήματα της ζωής, η ταπείνωση της ψυχής μεταδίδεται σε όλα τα υπόλοιπα: και στον αέρα, στο νερό, στο φαγητό, ακόμη και στο χορτάρι", δήλωσε ο ποντίφικας.

"Η διαχείριση της απασχόλησης είναι μια μεγάλη ανθρώπινη και κοινωνική ευθύνη η οποία δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ολίγων ή να ανατεθεί σε μια θεοποιημένη αγορά", προσθέτει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τον οποίο "όποιος προκαλεί απώλεια θέσεων εργασίας, προκαλεί μια μεγάλη κοινωνική ζημιά".

Ο αργεντινός πάπας κάλεσε τους πιστούς να προβληματισθούν, να αναρωτηθούν προς ποια κατεύθυνση οδεύουμε και τόνισε:

"Η σύγχρονη οργάνωση της εργασίας τείνει, κάποιες φορές, να θεωρεί την οικογένεια ένα βάρος, ένα εμπόδιο για την παραγωγικότητα. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: ποια παραγωγικότητα; προς όφελος ποιού;".

Ολοκλήρωσε, δε, με την διαπίστωση πως "όταν η οργάνωση της εργασίας κρατά υπό ομηρία την οικογένεια, τότε πρέπει να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η ανθρώπινη κοινωνία αρχίζει να εργάζεται κατά του ίδιου της του εαυτού".
Powered by TUODY Software