Πάπας: Η απληστία καταστρέφει τον κόσμο

Πάπας: Η απληστία καταστρέφει τον κόσμο

Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε, από το βήμα του ΟΗΕ, τη δίψα για υλικά αγαθά και εξουσία, τονίζοντας στους ηγέτες των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στα Ηνωμένα Έθνη ότι η απληστία καταστρέφει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και εντείνει τη φτώχεια.

"Μια εγωιστική, άνευ ορίων δίψα για την εξουσία και την υλική ευημερία οδηγεί τόσο στην κατάχρηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων όσο και στον αποκλεισμό των αδύναμων και των μη προνομιούχων" είπε στην ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο πνευματικός ηγέτης 1,2 δισεκατομμυρίου Καθολικών καταδίκασε επίσης τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

"Η δραματική αλήθεια αυτής της κατάστασης, του αποκλεισμού και των ανισοτήτων, με τις προφανείς επιπτώσεις τους, με οδήγησε (...) να αντιληφθώ τις σοβαρές ευθύνες μου σε αυτό το ζήτημα και να μιλήσω ανοιχτά", τόνισε.

Ο ποντίφικας, ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, έχει επικρίνει κατ' επανάληψη τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο 78χρονος Φραγκίσκος κάλεσε επίσης τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων, να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευση των κοριτσιών και να βάλουν ένα τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που απειλή "την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους", όπως είπε. "Κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα" και "η οικολογική κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας", τόνισε.

Ο πάπας ζήτησε επίσης να παταχθεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς, όπως είπε, "συνοδεύεται από εμπόριο ανθρώπων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων, εκμετάλλευση παιδιών και άλλες μορφές διαφθοράς" η οποία "έχει διεισδύσει σε διάφορα επίπεδα στην κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική, καλλιτεχνική και θρησκευτική ζωή δημιουργώντας, σε πολλές περιπτώσεις, μια παράλληλη δομή η οποία θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των θεσμών μας".

Κάνοντας επίσης μια σαφή αναφορά στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καταδίκασε τις διώξεις που υφίστανται οι θρησκευτικές μειονότητες καθώς και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software