Ασάνζ: 5 χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

Ασάνζ: 5 χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ
Στα τέλη του 2010 ο ιδρυτής των Wikileaks Τζ. Ασάνζ παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές. Για να αποφύγει την έκδοση ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ όπου ζει αδιάλειπτα από τον Ιούνιο του 2012.

Η περιπέτεια του Τζούλιαν Ασάνζ με την δικαιοσύνη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010. Δυο γυναίκες τον κατηγόρησαν για βιασμό στη Σουηδία, ωστόσο η Εισαγγελία της Στοκχόλμης δεν θεώρησε επαρκή τα στοιχεία για να του απαγγείλει κατηγορίες.

Λίγο αργότερα μια άλλη εισαγγελέας στο Γκέτεμποργκ ανέλαβε και πάλι την υπόθεση, η οποία ωστόσο εκκρεμεί μέχρι σήμερα χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σε περίπτωση σύλληψης του, η Σουηδία δεν αποκλείει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Και αυτός ακριβώς είναι ο μεγάλος φόβος του Ασάνζ. Για αυτό ακριβώς τον λόγο κατέφυγε πριν από τρία χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ αφού προηγουμένως εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για την αποτροπή της έκδοσης του.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και των αποκαλύψεων του, όπως για παράδειγμα για τις επεμβάσεις των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές για τη χώρα. Η οργή των Αμερικανών πολιτικών ήταν μεγάλη. Κάποιοι δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμα και την εκτέλεσή του.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τσαρλς Γκλας, μιλώντας στην Deutsche Welle τονίζει πως η κυβέρνηση Ομπάμα παρέπεμψε σε δίκη τόσους δημοσιογράφους όσους όλες οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις από κοινού:

«Εφαρμόζουν τον νόμο κατά της κατασκοπείας του 1917. Όχι για να διώξουν κατασκόπους αλλά για να παραπέμψουν σε δίκη δημοσιογράφους που κάνουν αποκαλυπτική δημοσιογραφία σε σχέση με θέματα που αφορούν βασανιστήρια, δολοφονίες και απαγωγές υπόπτων και που σχετίζονται με την κυβέρνηση Ομπάμα».

Οι αποκαλύψεις των Wikileaks συντάραξαν τον κόσμο

Ο Ματίας Σπιλκάμπ, μέλος του προεδρείου της ένωσης «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» συμφωνεί με την παραπάνω άποψη και δηλώνει στην Deutsche Welle πως η Amazon μετά από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν διαθέτει πλέον χωρητικότητα στα Wikileaks ενώ η διαδικτυακή υπηρεσία διακίνησης χρημάτων Paybal δεν μεταβιβάζει χρήματα προς την Wikileaks.

Τέλος, ο ποινικολόγος Νικόλαος Γαζέας από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, θεωρεί πολύ περίεργη την στάση των σουηδικών αρχών, οι οποίες μόνο τον περασμένο χρόνο διενήργησαν 44 ανακρίσεις στο εξωτερικό. Στην περίπτωση του Ασάνζ όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν το πράττουν:

«Αυτό κινεί την υποψία ότι οι εμπλεκόμενες σουηδικές αρχές δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε ανάκριση του Ασάνζ στο Λονδίνο».

*πηγή: dw.com
Powered by TUODY Software