Όπλα 1,83 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Όπλα 1,83 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1,83 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, περιλαμβανομένων δύο φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, αμφίβιων αποβατικών οχημάτων και άλλων εξοπλισμών.

Η έγκριση της πώλησης, που το Reuters είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι επίκειται άμεσα, θα σημειωθεί έναν χρόνο αφότου το αμερικανικό Κογκρέσο είχε περάσει ένα νομοθέτημα για την έγκριση της πώλησης όπλων αυτής. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πλέον.

Ο Ντέιβιντ Μακίμπι, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέμεινε μολαταύτα πως δεν υπάρχει ουδεμία μεταβολή στη μακρόχρονη πολιτική της «μίας Κίνας» που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Σχεδόν ανεξαίρετα, οι πωλήσεις όπλων, ειδικά μεγάλων πακέτων εξοπλισμού, από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ταϊβάν προκαλεί οργή και καταδίκη από μέρους της Κίνας, η οποία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν μια επαρχία της που έχει αποστατήσει.
Powered by TUODY Software