Γερμανία: 1,09 εκατ. πρόσφυγες μέχρι το τέλος 2015

Γερμανία: 1,09 εκατ. πρόσφυγες μέχρι το τέλος 2015
Η Γερμανία ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο φέτος, υποδεχόμενη σχεδόν 1,1 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, αναφέρει η εφημερίδα Sächsische Zeitung, επικαλούμενη αδημοσίευτα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου η Γερμανία υποδέχθηκε «1,09 εκατ. πρόσφυγες», αναφέρει η εφημερίδα της Δρέσδης. Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος εκείνου του 2014, όταν η χώρα είχε καταγράψει λίγο περισσότερους από 200.000 αιτούντες άσυλο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι περιήλθαν σε γνώση της «κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί», και προέρχονται από το σύστημα EASY, το λογισμικό με βάση το οποίο κατανέμονται οι αιτούντες άσυλο στα ομόσπονδα κρατίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό και τα φορολογικά τους έσοδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα δώσει στη δημοσιότητα οριστικά στοιχεία για το 2015 πριν από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Ενσωμάτωσης της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας, η Εμίλια Μίλερ (CSU), δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν φθάσει στη Γερμανία μέσα στο 2015 ανέρχεται σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ έναν αποτελεσματικό τρόπο περιορισμού της μετανάστευσης που η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν», επισήμανε η Μίλερ, κλιμακώνοντας την πίεση προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που αρνείται να συναινέσει στη λήψη μονομερών μέτρων για τη μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο.

Τα στοιχεία του EASY καταδεικνύουν ότι τον Δεκέμβριο οι αρχές υπολογίζουν ότι καταγράφηκαν περίπου 125.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός συγκριτικά μειωμένος από τους 206.101 που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο. Από τον Ιανουάριο ως τον περασμένο μήνα, η Γερμανία είχε καταγράψει 964.574 πρόσφυγες.

Ως την περασμένη Τρίτη - γράφει η Sächsische Zeitung - οι γερμανικές αρχές είχαν καταγράψει 117.000 πρόσφυγες, ή «4.000 αφίξεις την ημέρα», και από τους υπολογισμούς με βάση αυτόν τον μέσο όρο προκύπτει ο αριθμός των «125.000 έως» αύριο, 31η Δεκεμβρίου.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας απέφυγε να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν, υπενθυμίζοντας ότι τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε σε δική του ανακοίνωση πως καταγράφηκε ελαφριά μείωση των αφίξεων τον Δεκέμβριο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ανέφερε ότι τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, τα οποία χειρίζονται τις δαπάνες για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, προβλέπουν ότι θα δαπανήσουν 17 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης το 2016.

Η Γερμανία, η οποία υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα διά στόματος της καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και την καταπίεση σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Όμως το Βερολίνο σκλήρυνε σταδιακά τη στάση του, και προσπαθεί πλέον να μειώσει τη ροή των προσφύγων. Αντιμέτωπη με όλο και έντονες πιέσεις, η Άγγελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι η ροή αυτή θα μειωθεί, αλλά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που διαπραγματεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με την Τουρκία, μέσω της οποίας φθάνουν στην ΕΕ οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Ακόμη, η Μέρκελ ανέφερε πως η κυβέρνησή της θέτει σε εφαρμογή μέτρα για την επίσπευση των απελάσεων και του επαναπατρισμού μεταναστών στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο.

Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο ντε Μεζιέρ απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και μιας μερίδας στελεχών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να επιβληθεί συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται στο εξής η Γερμανία.

Επίσης, ο Τόμας ντε Μεζιέρ απέρριψε τα αιτήματα του βαυαρικού αδελφού κόμματος της CDU να απαγορεύεται η είσοδος σε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της CSU για την επαναπροώθηση προσφύγων χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν σχεδιάζονται περαιτέρω αλλαγές», ανέφερε ο ντε Μεζιέρ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software