Όπλα ύψους 7 δισ. από ΗΠΑ σε Κατάρ και Κουβέιτ

Όπλα ύψους 7 δισ. από ΗΠΑ σε Κατάρ και Κουβέιτ
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την εταιρία Boeing Co, στο Κατάρ και το Κουβέιτ. Οι εγκρίσεις των πωλήσεων έχουν χρονικά καθυστερήσει, ενώ αναμένεται ότι θ' ανακοινωθούν συμφωνίες οικονομικού ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις χώρες του Περσικού Κόλπου μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές.

Οι πωλήσεις των μαχητικών καθυστέρησαν εξαιτίας των ανησυχιών που έχει εκφράσει το Ισραήλ σχετικά με τους εξοπλισμούς που διαθέτουν οι χώρες του Περσικού Κόλπου, γύρω από το ενδεχόμενο τα οπλικά αυτά συστήματα να πέσουν σε λάθος χέρια. Οι πωλήσεις καθυστέρησαν επίσης και από ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, γύρω από τις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων στις αραβικές χώρες.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, όσο και το Πεντάγωνο έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση 36 μαχητικών F-15 στο Κατάρ και 24 μαχητικών F/A-18E/F Super Hornet στο Κουβέιτ. Οι δύο τύποι μαχητικών παράγονται από την Boeing.

O Λευκός Οίκος αναμένεται να υπογράψει τις αποφάσεις, σύντομα.

Το οικονομικό ύψος της αγοράς των μαχητικών από το Κουβέιτ φτάνει στα 3 δισ δολάρια, ενώ του Κατάρ, πλησιάζει τα 4 δισ δολάρια, σύμφωνα με πηγές.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δε σχολίασε την είδηση.
Powered by TUODY Software