ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τo Χαλέπι

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τo Χαλέπι
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή έπειτα από αίτημα της Ρωσίας προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν του ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Συρία σχετικά με τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να συμμετάσχει στη σύσκεψη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γενεύη.

Την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ντε Μιστούρα προειδοποίησε ότι οι συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών ενδέχεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ως τα τέλη του 2016 εάν ο συριακός στρατός, με την βοήθεια των Ρώσων συμμάχων του, συνεχίσει την ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι στη Συρία της Αλ Κάιντα), ζητώντας τους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Η χερσαία και εναέρια επιχείρηση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και την Πέμπτη στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν νέες θέσεις στην πόλη μετά την ανακοίνωση της Δαμασκού ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι ζουν στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, εντελώς αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα εξαιτίας της πολιορκίας του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα, 376 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και ακόμη 1.266 έχουν τραυματιστεί στους μαζικούς βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του από τις 22 Σεπτεμβρίου.
Powered by TUODY Software