"Ανθρωπιστική εκεχειρία" στο Χαλέπι

"Ανθρωπιστική εκεχειρία" στο Χαλέπι
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η «ανθρωπιστική εκεχειρία» που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

«Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας», δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία έχει ως στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση, «αυτό θα επιτρέψει την έξοδο με ασφάλεια μέσω έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων των αμάχων και την απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών από το ανατολικό Χαλέπι».

«Μόλις ξεκινήσει η ανθρωπιστική εκεχειρία, τα συριακά στρατεύματα θα απομακρυνθούν σε μια επαρκή απόσταση ώστε οι μαχητές να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι με τα όπλα τους» μέσω δύο ειδικών διαδρόμων, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.

«Ζητάμε από τις κυβερνήσεις των χωρών που ασκούν επιρροή στις ένοπλες ομάδες που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι να πείσουν τους επικεφαλής τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την πόλη», τόνισε ο Σόιγκου.

Παράλληλα κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες. «Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Χαλέπι θα πρέπει να αναλάβει πραγματικά πολιτικά βήματα χωρίς πολιτική γραφειοκρατία», εξήγησε.

Εξάλλου, χθες Δευτέρα το βράδυ, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τη Τουρκία δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες να ξεχωρίσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές αντάρτες που δρουν στο Χαλέπι.

Οι τρεις αυτές χώρες «εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά με τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης προκειμένου να διαχωριστούν από το (Μέτωπο) αλ Νόσρα», εξήγησε ο Τσούρκιν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σόιγκου, Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στη Γενεύη για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με αυτό το θέμα
Powered by TUODY Software