Σε κλοιό ο Πούτιν από Μέρκελ, Ολάντ για το Χαλέπι

Σε κλοιό ο Πούτιν από Μέρκελ, Ολάντ για το Χαλέπι
Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη του Χαλεπίου ετέθη σε ισχύ σήμερα, έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση εβδομάδων κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) και αφού οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει επί διήμερον τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι.Πούτιν: Έτοιμοι να παρατείνουμε την εκεχειρία για όσο χρειαστεί

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα).

Κάποτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι έγινε ένα από τα σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Συρία από τον Μάρτιο 2011. Η συριακή μητρόπολη είναι χωρισμένη από το 2012 στον δυτικό, φιλοκαθεστωτικό, τομέα και τον ανατολικό τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι της Συρίας όσο χρειαστεί, κατά τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Πούτιν είπε: «Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους για την άποψή μας του τι συμβαίνει εκεί και τι θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία στα συριακά εδάφη, για να εμποδίσουμε αυτή την εστία να αναβιώσει στο μέλλον, και ασφαλώς για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε οι προσπάθειές μας να οδηγήσουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία».

«Ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για την πρόθεσή μας, την πρόθεση της ρωσικής πλευράς να παρατείνουμε στον δυνατό βαθμό δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος, την κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών,» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας, «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε έως το χρονικό διάστημα όπου θα αντιμετωπίσουμε δράση από ένοπλες ομάδες στο Χαλέπι».

Στις συνομιλίες, τις οποίες η Μέρκελ χαρακτήρισε "δύσκολες", η Γερμανία και η Γαλλία άσκησαν πίεση στη Ρωσία να παρατείνει την παύση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία.

Σε δηλώσεις του, ο Ολάντ είπε για την εκεχειρία: "Ένα διάλειμμα μερικών ωρών δεν έχει νόημα. Το βασικό σημείο είναι ότι ο πληθυσμός του Χαλεπίου δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει κάτω από συνθήκες που είναι δυσβάσταχτες".

"Εδώ μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες, για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας," είπε η Μέρκελ, χωρίς να επαναλαμβάνει την φράση του Ολάντ, "εγκλήματα πολέμου".
Powered by TUODY Software