Χαλέπι: Άδειοι οι "ανθρωπιστικοί" διάδρομοι

Χαλέπι: Άδειοι οι "ανθρωπιστικοί" διάδρομοι
Κατά τη δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας που κήρυξε η Μόσχα στο Χαλέπι, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απομάκρυνση τραυματιών από την περιοχή της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και κανείς δεν χρησιμοποίησε τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τη διέλευση των αμάχων και των ανταρτών.

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός έχουν διακόψει από την Τρίτη το πρωί τους βομβαρδισμούς εναντίον του Χαλεπιού, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου εναντίον των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών και έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας, τα οκτώ περάσματα που έχουν δημιουργηθεί για να διαφύγουν οι άμαχοι και οι αντάρτες από την πόλη ήταν άδεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Πέμπτη τους Σύρους αντάρτες ότι «παραβίασαν την εκεχειρία» και ότι «εμποδίζουν την απομάκρυνση του πληθυσμού».

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση στους διαδρόμους στις ανατολικές συνοικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει καμία διέλευση αμάχων ή μαχητών», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, έχουν δημιουργηθεί οκτώ διάδρομοι –έξι για τους άμαχους, τους τραυματίες και τους ασθενείς—και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, όμως τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι άμαχοι.

Αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκεί έντεκα ώρες την ημέρα, όμως την Πέμπτη παρέτεινε την εκεχειρία για 24 ώρες, δηλαδή ως σήμερα το βράδυ, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την εκεχειρία ως αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Κάμερες του ρωσικού στρατού, που καταγράφουν τις κινήσεις στους δύο διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τους αντάρτες και μεταδίδουν εικόνες στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έδειχναν σήμερα το πρωί σταθμευμένα ασθενοφόρα και ένοπλους στρατιώτες, χωρίς καμία δραστηριότητα.

ΟΗΕ: Για λόγους ασφαλείας δεν έγινε η απομάκρυνση


Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν ξεκίνησε όπως ήλπιζε, η απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών από το ανατολικό Χαλέπι καθώς η έλλειψη εγγυήσεων για την ασφάλεια εμπόδισε το προσωπικό του οργανισμού να εκμεταλλευτεί τη διακοπή των βομβαρδισμών στην πόλη.

Ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την τέταρτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός για να απομακρύνει τους τραυματίες από τις περιοχές της πόλης που πολιορκούνται από τον συριακό στρατό και να πραγματοποιήσει παραδόσεις τροφίμων και βοήθειας, επεσήμανε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

"Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση", τόνισε ο Λέρκε.

Ο Σύρος πρεσβευτής στη Γενεύη Χούσαμ Άαλα δήλωσε από την πλευρά του στο Reuters ότι η συριακή κυβέρνηση έδωσε στον ΟΗΕ το πράσινο φως για την απομάκρυνση των τραυματιών και των ασθενών πριν από δύο ημέρες.

Ο Άαλα πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει έτοιμα ασθενοφόρα και λεωφορεία, όμως οι απομακρύνσεις δεν πραγματοποιούνται διότι "τρομοκράτες" που χρησιμοποιούν όλμους και ελεύθερους σκοπευτές επιτίθενται εναντίον των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των περασμάτων.

Περίπου 200 τραυματίες και ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το ανατολικό Χαλέπι, όπου ζουν περίπου 275.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς και 6.000 με 7.000 αντάρτες.
Powered by TUODY Software