Ο Τραμπ πιέζει τα μέλη του ΝΑΤΟ για αγορά όπλων

Ο Τραμπ πιέζει τα μέλη του ΝΑΤΟ για αγορά όπλων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένει ότι θα επιτευχθεί "πραγματική πρόοδος μέχρι τα τέλη του του 2017" από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που σήμερα δεν τηρούν το ελάχιστο επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τους, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Σε δηλώσεις που έκανε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί "αλλά η ευρωπαϊκή άμυνα απαιτεί ευρωπαϊκή δέσμευση ίση με τη δική μας" και πρόσθεσε: 

"Ο πρόεδρος αναμένει πραγματική πρόοδο μέχρι τα τέλη του 2017".

Το ελάχιστο όριο των αμυντικών δαπανών για κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ καθορίστηκε το 2014 στο 2% του ΑΕΠ τους, με ορίζοντα για την εφαρμογή του μέχρι το 2024. Μέχρι σήμερα μόνο πέντε χώρες (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ) το τηρούν, κάτι που ο Τραμπ δεν παραλείπει να επισημαίνει συχνά τους τελευταίους μήνες.    

Ο Πενς έγινε δεκτός για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την ευχή ότι η ΕΕ μπορεί να υπολογίζει σε "μια απερίφραστη υποστήριξη" της Ουάσινγκτον.

"Συνέβησαν πολλά πράγματα στη χώρα σας και στην ΕΕ στη διάρκεια του περασμένου μήνα, υπήρξαν πολλές νέες και μερικές φορές απροσδόκητες ιδέες που εκφράστηκαν για τις σχέσεις μας και την κοινή ασφάλειά μας για να υποκριθούμε ότι όλα πάνε ως συνήθως", είπε ο Τουσκ μιλώντας στο πλάι του Πενς ενώπιον των δημοσιογράφων.

Παίρνοντας τον λόγο με τη σειρά του, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θέλησε να είναι και πάλι καθησυχαστικός.

"Σήμερα έχω το προνόμιο, εκ μέρους του προέδρου Τραμπ, να εκφράσω την ισχυρή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

"Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, οι δύο ήπειροί μας μοιράζονται την ίδια κληρονομιά, τις ίδιες αξίες και πάνω απ΄όλα, την ίδια πρόθεση να προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία μέσω της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και σε αυτούς τους σκοπούς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι", είπε.

Powered by TUODY Software