ΗΠΑ: Διαμαρτυρία μαθητών με αφορμή την 19η επέτειο του Κόλουμπαϊν

ΗΠΑ: Διαμαρτυρία μαθητών με αφορμή την 19η επέτειο του Κόλουμπαϊν

Χιλιάδες μαθητές στις ΗΠΑ θα απόσχουν από τα μαθήματά τους την Παρασκεύη με αφορμή την 19η επέτειο από τη σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν σε μια ένδειξη της ενότητας του κινήματός τους που έχει στόχο να πιέσει τους πολιτικούς στις ΗΠΑ να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς στα πυροβόλα όπλα.

Οι μαθητές από περισσότερα από 2.600 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αναμένεται να αφήσουν τις τάξεις τους στις 10 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Από τους μαθητές έχει ζητηθεί να φορούν ενδύματα πορτοκαλί χρώματος, που είναι το επίσημο χρώμα της εκστρατείας κατά της βίας από πυροβόλα όπλα και να τηρήσουν σιγή 13 δευτερολέπτων για να τιμήσουν τα θύματα του Κολουμπάιν.

"Το κίνημα αυτό είναι εδώ και δυνατό. Όχι άλλες δικαιολογίες. Θέλουμε λύσεις", έγραφαν χθες οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο Facebook.

Στις 20 Απριλίου του 1999 δυο μαθητές του Κολουμπάιν σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή τους προτού αυτοκτονήσουν. Έκτοτε μαζικές δολοφονίες σημειώνονται με συγκλονιστική συχνότητα στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σφαγή σε δημόσιο σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς. Αυτό πυροδότησε ένα πανεθνικό μαθητικό κίνημα που αιτείται να δοθεί τέλος στις σφαγές αυτές με πυροβόλα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα όπλα αυτά.

Οι αποχές από τα μαθήματα σήμερα και οι προσπάθειες να ενταχθούν στο κίνημα αυτό ψηφοφόροι έχει στόχο να ασκηθούν πιέσεις στους πολιτικούς των ΗΠΑ να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Την Παρασκευή στο Κολοράντο, οι ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου των πυροβόλων όπλων πραγματοποίησαν πορεία κοντά στο Λύκειο Κολουμπάιν ζητώντας τον τερματισμό των σφαγών με πυροβόλα όπλα.

Το Λύκειο Κολουμπάιν δεν λειτουργεί την 20ή Απριλίου μετά τη σφαγή που έγινε εκεί πριν από 19 χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος της περιοχής αυτής, επομένως δεν θα υπάρξει αποχή από τα μαθήματα, ενώ οι μαθητές ενθαρρύνονται να μετάσχουν σε κοινωφελείς εργασίες.

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται περισσότερο από έναν μήνα μετά την αποχή από τα μαθήματα υπό το σύνθημα #ΑΡΚΕΤΑ (#ENOUGH) που πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές από 3.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα με αίτημα οι βουλευτές να επιδιώξουν τη θέσπιση αυστηρότερων ρυθμίσεων για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων.

Ο Ντάντλεϊ Μπράουν, πρόεδρος στο Κολοράντο της Εθνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα στα Πυροβόλα Όπλα (National Association for Gun Rights), δήλωσε ότι το κίνημα για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων επιδιώκει να αναγκάσει την κυβέρνηση να αφαιρέσει δικαιώματα. "Ο κύριος στόχος αυτών των μαθητών είναι να απαγορευτούν τελείως τα πυροβόλα όπλα και να κατασχεθούν τα πυροβόλα όπλα νομοταγών Αμερικανών", δήλωσε. "Θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε βήμα".

Powered by TUODY Software