Τζουμχουριέτ: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει τις εκλογές εάν δεν βγάζει αυτοδυναμία!

Τζουμχουριέτ: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει τις εκλογές εάν δεν βγάζει αυτοδυναμία!

Σε ακύρωση των πρόωρων εκλογών που ο ίδιος αποφάσισε για τις 24 Ιουνίου φέρεται ότι προσανατολίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, εάν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να μην του δίνουν αυτοδυναμία!

Αυτό υποστηρίζει η τουρκική "Τζουμχουριέτ", επικαλούμενη αναλυτές, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί την Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να "χρησιμοποιήσει" το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η, προσκείμενη στην αντιπολίτευση, εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, δίνει χαμηλό ποσοστό νίκης στον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:

Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

Καλό Κόμμα: 12.8%

Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%

Δεν ψηφίζω: 16%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο. Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιδοθεί σε προεκλογικά... μπαχτσίσια. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται επίδομα εορτών στους συνταξιούχους ύψους 2.000 τουρκικών λιρών, νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων καθώς επίσης και μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο.


Έχει πλαστό πτυχίο ο Ερντογάν;

Εν τω μεταξύ, επανήλθε στο προσκήνιο το ερώτημα που πλανάται στην Τουρκία από το 2014- δηλαδή αν είναι κάτοχος πλαστού πτυχίου ο Τούρκος Πρόεδρος- καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με “γιαλαντζί” πτυχίο.

Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας η υποψηφιότητα για θεσμικό αξίωμα απαιτεί πτυχίο. Ο Ερντογάν ωστόσο  κατέβηκε στον πολιτικό στίβο χωρίς να έχει καταθέσει τίτλους σπουδών.

Δεν έχει παρουσιάσει ούτε αντίγραφο πτυχίου επικαλούμενος ότι το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014.

Για να ξεπεράσει το εμπόδιο ο Ερντογάν έχει, ήδη βάλει, ήδη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι να προσκομίσουν κάποιο πτυχίο.

Το “πτυχίο” που έχει o Ερντογάν στα ΜΜΕ, αλλά και στα social media, με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981, εκτιμάται ότι είναι πλαστό καθώς το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, ιδρύθηκε το 1982!

Ο ίδιος, εξάλλου, ουδέποτε έχει παρουσιάσει συμφοιτητή του, αντιθέτως μιλάει συνεχώς για τους συμμαθητές του στο Λύκειο.

Ο Ερντογάν μπορεί να μην έχει πτυχίο, έχει, όμως, πανεπιστημιακό ίδρυμα με το όνομά του στο Ρίζε της Τουρκίας, τη γνωστή ως Ριζούντα για τους Μικρασιάτες Έλληνες.

Με πληροφορίες από: ANT1
 

Powered by TUODY Software