Ιβανόφ: Ταπεινωτική η συμφωνία- Ζάεφ: Δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ αλλά οι πολίτες!

Ιβανόφ: Ταπεινωτική η συμφωνία- Ζάεφ: Δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ αλλά οι πολίτες!

Ταπεινωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, σε διάγγελμα του.

"Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς", είπε, ερχόμενος έτσι σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας.

"Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας με την Ελλάδα" ξεκαθάρισε.

Κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι εγκατέλειψε τελείως τις εθνικές θέσεις της χώρας, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Όπως είπε, "εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes".

Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία", είπε.

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις 2 λεπτά.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, η απόφαση θα πάει στον πρόεδρο για έγκριση.

Τότε, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και να την επιστρέψει στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.


Κυβέρνηση Ζάεφ: Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα .

Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει "πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες" και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

"Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση" αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ "δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της μακεδονικής ταυτότητας".

"Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή", τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

"Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software