Ζάεφ: Ιβανόφ, θα σε διώξουμε!- Ιβανόφ: Ρίξε με, αν μπορείς!

Ζάεφ: Ιβανόφ, θα σε διώξουμε!- Ιβανόφ: Ρίξε με, αν μπορείς!

Αποφασισμένος εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» στη κόντρα του με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόρκι Ιβανόφ.

Ο Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της χώρας, «αν αυτό κριθεί αναγκαίο» προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».

Σημείωσε πως η Βουλή της πΓΔΜ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία, τονίζοντας πως οι διαδικασίες κατά του Ιβανόφ, ο οποίος διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα κινηθούν μόνο αν χρειαστεί.

Ο Ζάεφ εκτίμησε πως οι πολίτες της χώρας θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την πΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα και υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τέλος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του και κάλεσε τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση.


Ιβανόφ: Δεν αλλάζω στάση

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Ιβανόφ, ο οποίος επεσήμανε πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και κάλεσε την κυβέρνηση Ζάεφ να τον αποπέμψει: «Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις».

Σημειώνεται πως για να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του προέδρου της χώρας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των βουλευτών.

Στη συνέχεια αναλαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο που θα κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι παύσης του προέδρου της χώρας.

Powered by TUODY Software