ΠΓΔΜ: Μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβανόφ

ΠΓΔΜ: Μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβανόφ

Εμμένει στη στάση του και την αρνητική του διάθεση σε ό,τι αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών ο Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος, ως αναμενόταν, δεν υπέγραψε την επικύρωσή της. 

Στηρίζοντας και δικαιολογώντας την απόφασή του, ο πρόεδρος της πΓΔΜ τόνισε ότι ενεργεί πάντα υπεύθυνα και με βάση τα συμφέροντα της χώρας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη 'διαφορά ως προς το όνομα του κράτους' και όχι στις 'διαφορές' για τις οποίες μιλά η συμφωνία αυτή», τόνισε αρχικά ο Ιβανόφ και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. 

Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, "πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών". Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».  

Με την άρνηση Ιβανόφ να υπογράψει, το νομοσχέδιο κύρωσης πηγαίνει ξανά στο σκοπιανό Κοινοβούλιο και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές). 

Αν αυτό συμβεί, τότε ο Ιβανόφ δεν θα έχει άλλο δικαίωμα βέτο και πλέον αυτοί που θα αποφασίσουν θα είναι οι πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software