Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ περί "ομηρίας" της Γερμανίας

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ περί "ομηρίας" της Γερμανίας

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία «είναι όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, λέγοντας ότι η Μόσχα και το Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον.

«Θεωρούμε αθέμιτο ανταγωνισμό δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας -Γερμανίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκασθούν οι Ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.

«... Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Τόνισε ακόμα ότι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες της Ρωσίας πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο. Διευκρίνισε όμως, ότι πολύ λίγοι προμηθευτές φυσικού αερίου μπορούν να ανταγωνισθούν στις τιμές τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ οτι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διχάζει την Ευρώπη, είπε ότι το σχέδιο έχει καθαρά εμπορική φύση. Οσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, υπό το φως των δηλώσεων αυτών του Αμερικανού προέδρου, ο Νμτίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περιπλέξουν τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Ο Τραμπ προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, λέγοντας ότι είναι λάθος εκ μέρους της Γερμανίας να υποστηρίζει το κόστους 11 δισεκ. δολαρίων έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, περνώντας από την Βαλτική Θάλασσα και αποφεύγοντας την Ουκρανία και με τον οποίο το Βερολίνο θα εισάγει ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν ακόμα διχασμένοι όσον αφορά την κατασκευή αυτού του έργου ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, ξεκίνησαν πρόσφατα έναν εμπορικό πόλεμο σε αναζήτηση νέων ευκαιριών με την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software