Γιούνκερ: Ο πατριωτισμός του 21ου αιώνα έχει διπλή διάσταση

Γιούνκερ: Ο πατριωτισμός του 21ου αιώνα έχει διπλή διάσταση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήδη ισχυρή οικονομική δύναμη, πρέπει να ενισχύσει το πολιτικό της βάρος στην διεθνή σκηνή, δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για τη κατάσταση της Ενωσης.

Και για την προστασία του εδάφους της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής επιβεβαίωσε, όπως αναμενόταν, την πρόταση της Κομισιόν για την ανάπτυξη ενός πραγματικού σώματος συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, δυναμικού 10.000 μελών μέχρι το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «μπορεί, εάν το θέλει, να μιλήσει με μία φωνή, να επιβληθεί στους άλλους», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκινώντας μία ομιλία που διήρκεσε περί την μία ώρα και υπήρξε μία θερμή συνηγορία υπέρ της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι μαζί, Ανατολή, Δύση, Νότος, Βορράς, μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους μίας κυρίαρχης Ευρώπης», είπε.

Η Ευρώπη δεν είναι ούτε φρούριο, ούτε νησί, είναι πολυμερής, εξήγησε εκείνος που απορρίπτει την «μονομέρεια που δεν σέβεται τις προσδοκίες και τις ελπίδες των άλλων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι η στιγμή είναι «κρίσιμη» καθώς το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο απρόβλεπτο με έναν αμερικανό πρόεδρο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ που εναγκαλίζεται τον προστατευτισμό και δεν διστάζει να αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες.

Ηταν η τέταρτη και τελευταία ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο 2019, το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ασχολείται με την διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομως, ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε την διαβεβαίωση ότι «δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα του απολογισμού». «Αντίθετα σας λέω ότι η δουλειά συνεχίζεται», είπε για να συνεχίσει με την παρουσίαση σειράς νέων προτάσεων και πρωτοβουλιών.

Παγκόσμιος παράγων

Ετσι, για να γίνει «παράγων της διεθνούς σκηνής» και για να ακουστεί η φωνή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε την λήψη ορισμένων αποφάσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία και όχι πλέον με ομοφωνία, για να μην έχει μία και μόνη χώρα την δυνατότητα να ακινητοποιεί την Ενωση.

Θέλει επίσης την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ: «παράδοξο» να πληρώνεται η αγορά ευρωπαϊκών αεροσκαφών σε δολάρια ή ακόμη να πληρώνεται σε αμερικανικό νόμισμα το 90% των εισαγωγών ενέργειας την ώρα που μόνο το 2% προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Μία Ευρώπη πιο ισχυρή όταν είναι ενωμένη: το μήνυμα απευθύνεται προς τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές, προς τους οποίους τόσες φορές απευθύνθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του. Από την έναρξη της θητείας του, τα κινήματα των ευρωσκεπτικιστών και εθνικιστών ενισχύθηκαν και κατόρθωσαν να αναλάβουν την εξουσία στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία.

«Ο πατριωτισμός του 21ου αιώνα έχει διπλή διάσταση, μία εθνική και μία άλλη ευρωπαϊκή», είπε.

«Οποιος αγαπά την Ευρώπη πρέπει να αγαπά τις χώρες που την απαρτίζουν, όποιος αγαπά την χώρα του, πρέπει να αγαπά την Ευρώπη. Ο πατριωτισμός είναι αρετή, ο στενόμυαλος εθνικισμός είναι ένα κατάφωρο ψέμα και ένα ολέθριο δηλητήριο».

10.000 συνοριοφύλακες

Στην ώρα που λαϊκιστικά κινήματα εκμεταλλεύονται το καυτό θέμα της μετανάστευσης στις προεκλογικές τους εκστρατείες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναδιατυπώνει την αντίθεσή του στους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Αλλά, γνωρίζοντας τα όρια της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παρουσίασε νέες προτάσεις, κυρίως την ανάπτυξης δύναμης 10.000 συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 ώστε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να εξελιχθεί σε μία πραγματική «αστυνομία των εξωτερικών συνόρων».

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις σε ένα πρόβλημα που διαιρεί την Ευρώπη από το 2015 και την προσφυγική κρίση, η Επιτροπή προτείνει την οικοδόμηση μίας νέας συμμαχία ανάμεσα στην ΕΕ και την αφρικανική ήπειρο, μία σύμπραξη πέραν της αναπτυξιακής βοήθειας για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Αφρική, από όπου προέρχεται η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που αποπειρώνται την διέλευση της Μεσογείου.

Οι νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που έχουν εντοπισθεί ωθούν την Κομισιόν να ενεργοποιηθεί στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οκτώ μήνες πριν από την ευρωπαϊκές εκλογές, η Επιτροπή ξεκινά πρωτοβουλίες για να οχυρωθεί απέναντι στην απειλή της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης που επηρέασαν προηγούμενες κρίσιμης σημασίας ψηφοφορίες στον κόσμο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που εκφράζεται τέλεια στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, δεν χρησιμοποίησε την γλώσσα του Σαίξπηρ παρά μόνο για να μιλήσει για το Brexit και για να υπενθυμίσει την κόκκινη γραμμή των 27 ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο Λονδίνο: «Όποιος αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να έχει την ίδια προνομιακή θέση με ένα κράτος μέλος της. Εάν κάποιος αποχωρεί από την Ένωση, δεν αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς μας και σε καμία περίπτωση ορισμένων τμημάτων αυτής».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software