Άλλαξε η προκλητική δήλωση Ζάεφ που έλεγε: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας!

Άλλαξε η προκλητική δήλωση Ζάεφ που έλεγε: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας!

Μετά από διπλωματική παρέμβαση από την Αθήνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, άλλαξε- με νεότερο τηλεγράφημά του και συγκεκριμένα στην αγγλική έκδοση- την επίμαχη διατύπωση του Ζόραν Ζάεφ από τις ΗΠΑ, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, ότι "...δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από την δική μας".

Στο αρχικό τηλεγράφημα (στην τοπική γλώσσα) ο Ζάεφ φέρεται να δήλωσε:

"Συμμερίζομαι την ανησυχία της διασποράς μας ότι ο προσδιορισμός “Βόρεια” στο όνομα δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. Αλλά δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας Μακεδονία και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο...".

Σύμφωνα με το διορθωμένο τηλεγράφημα ο Ζάεφ ανέφερε μεταξύ άλλων :

"Συμμερίζομαι τη δυσφορία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στη διασπορά με την προσθήκη «Βόρεια» στην ονομασία ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί την Μακεδονία μας. Το επίθετο Βόρεια κάνει μια διάκριση και επανεπιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που αποκαλούνται Μακεδονία..."

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανεβάζει τους "πατριωτικούς" τόνους λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, στις 30 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να κάμψει τις αντιδράσεις  της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών για πρώτη φόρα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη "Μακεδονία"

"Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (για το δημοψήφισμα). Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η Μακεδονία εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην μακεδονική γλώσσα. Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό".

Ο Ζάεφ αναγνώρισε ότι η προσθήκη του προσδιορισμού "Βόρεια" στο όνομα της χώρας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους πολίτες.

Υποστήριξε, πάντως, ότι τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα του θα είναι περισσότερα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία να πείσει τους σκοπιανούς της διασποράς. 

Διαβάστε: Ηρεμία έως τον Μάρτιο και μετά το Σκοπιανό, αποφάσισαν Τσίπρας- Καμμένος
Διαβάστε: ΠΓΔΜ: Κάνει πίσω η αντιπολίτευση- Θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Υποστήριξη από τις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα

Ο Ζόραν Ζάεφ στην ίδια συνέντευξη μίλησε και με πάρα πολύ θερμά λόγια για τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στο πλευρό τους, σύμμαχοι ενώ θέλουν και την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πένς, για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και ενώ ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ, σε μήνυμά του στο Facebook, τονίζει την αμερικανική στήριξη στο «Ναι», κάνοντας μάλιστα λόγο για μία "στιγμή – κλειδί" για τη χώρα του.


Αντιδράσεις   

«Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Ο κ. Ζάεφ μίλησε σήμερα για τη «μια και μοναδική Μακεδονία». Δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, ανοίγει νέους", δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software